Kandidozlu fare modelinde IFN-y, TNF-alfa,,IL-1beta, IL-6, IL-2, IL-4, IL-10 salınımının ELISA ile gösterilmesi
Demonstrating the Secreted of IFN-Y,TNF-ALFA,IL-1beta,IL-6,IL-2,IL-4,IL-10 with enzyme-linked immunosorbent assay in mouse candidiasis model
  1. Tez No: 204236
  2. Yazar: BERNA ERDAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TURGUT İMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Candida, sitokin, ELISA, Candida, cytokines, ELISA
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bagısıklık sistemi baskılanmıs hastaların her geçen gün artısında, genis spektrumlu antibiyotiklerin daha yaygın kullanımı, organ nakillerinin çok daha sık yapılması gibi nedenler bu tür hastalarda kandidoz varlıgının son yıllarda artıs göstermesine neden olmaktadır. Candida infeksiyonu sırasında olusan immünolojik degisikliklerde pek çok faktör etkilidir. Bu nedenle çalısmamızda, kandidoz sırasında immünolojik parametrelerden olan sitokin profillerinde olusan degisikliklerin belirlenmesi amaçlanmıstır. nfekte fare dalak dokularından elde ettigimiz mononükleer hücrelerden TNF-, IFN-, IL-1, IL-2, IL-4, IL- 6 ve IL-10 gibi sitokinlerin varlıgının belirlenmesinde ELISA yöntemi kullanılmıstır. Çalısmamızdaki infeksiyon modeli, farelere verilen C. albicans hücresi ile saglanmıstır. C. albicans ile infekte edilmemis kontrol grubu kullanılarak da infekte grup ile karsılastırma yapılmıstır. Fare dalak dokusundan izole edilen hücrelerin in vitro olarak kültürleri yapılmıs ve lipopolisakkarit (LPS) ile uyarılmıs ve uyarılmamıs hücrelerin sitokin salgılanmasına bakılmıstır. C. albicans ile infekte farelerin dalak dokularından izole edilen hücreler tarafından salınan proinflamatuvar sitokinlerden IL-1, IFN-, TNF-' nın infeksiyonun ilk döneminde anlamlı sekilde arttıgı bulunmustur. Yine bir proinfalamtuvar sitokin olan IL-2 sadece 24. saatte anlamlı düzeylerde artıs gösterirken 48. ve 72. saatlerde azalma göstermistir. Antiinflamatuvar sitokinlerden olan IL-4, IL-6 ve IL-10 seviyeleri infeksiyonun erken döneminde olması gerektigi gibi düsük bulunmustur. Buna göre, kandidoz sırasında immün hücrelerle iliskide sitokinlerin önemli rol oynadıgı ve etken olan sitokin profillerinin tam olarak belirlenmesinin, Candida infeksiyonlarından korunmada ve tedavide yeni seçeneklerin gelistirilmesine olanak saglayacagı düsünülmüstür.
Özet (Çeviri)
Everyday, the number of immunocompromised patients increases because of using wide spectrum antibiotics, making more organ transplantations; also in these patients, candidiasis are increased. The immunological changes which occur during the Candida infections have been effected lots of factors. Because of this, we aimed to find the changes of cytokine profile which occur during candidiasis. We used ELISA method which determines the cytokine profiles such as TNF- , IFN-, IL-2, IL-4, IL-1, IL-10 in mononucller cells from the spleen of infected mouse. C. albicans was given the mouse, thus infection model of candidiasis was completed. Also, control group was formed for comparision with infected group. The spleen mononucleer cells which were taken from the infected mouse cultured in vitro and assessed the cytokine profiles. Also, the cells stimulated with LPS (lipopolysaccaride). The mononucleer cells which were taken from the infected mouse expressed the proinflamatuar cytokines such as IFN-, TNF- and IL-1 which levels were increased. Another proinflamatuar cytokine IL-2 levels were observed an increased for 24 hour and decreasing for 48-72 hour. Antiinflamatuar cytokines such as IL-4, IL-6 and IL-10 levels were observed decreased, because they are expressed during the acute infection period. Accordingly, we think that cytokines are important to relation of immune cells during the candidiasis and determining the profiles of cytokines accommodates to protect from Candida infections and improved new alternatives in treatment.