Kandidozlu sıçan modelinde ıfn-γ, tnf-α, ıl-10 ifadelenmesinin ters transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) ile gösterilmesi
Demonstrating the expression of IFN-γ, TNF-α, IL-10 with revers transcriptase polymerase chain reaction in rat candidiasis model
- Tez No: 225552
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. IŞIL FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Candida, sitokin, RT-PCR, Candida, cytokines, RT-PCR
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bagısıklık sistemi baskılanmıs hastaların her geçen gün artısında, genis spektrumlu antibiyotiklerin daha yaygın kullanımı, organ nakillerinin çok daha sık yapılması gibi nedenler bu tür hastalarda kandidoz varlıgının son yıllarda artıs göstermesine neden olmaktadır. Candida infeksiyonu sırasında olusan immünolojik degisikliklerde pek çok faktör etkilidir. Bu nedenle çalısmamızda, kandidoz sırasında immünolojik parametrelerden olan sitokin profillerinde olusan degisikliklerin belirlenmesi amaçlanmıstır. nfekte fare böbrek dokularında TNF-, IFN- ve sitokinlerin IL-10 gibi sitokinlerin ekspresyonlarının belirlenmesinde RT-PCR yöntemi kullanılmıstır. Çalısmamızdaki infeksiyon modeli, sıçanlara verilen C. albicans hücresi ile saglanmıstır. Ayrıca C. albicans ile infekte edilmemis kontrol grubu kullanılarak infekte grup ile karsılastırma yapılmıstır. Hayvanlardan alınan böbrek dokularından yapılan kültür pozitif olarak bulunmustur. RT-PCR yöntemi ile çalısılarak böbrek dokularında kandidoz olusumu gösterilmistir. Ayrıca, mantarlara özgül primerler kullanılarak infeksiyon varlıgı dogrulanmıstır. Kontrol grubunun PCR çalısması sonucunda TNF- 10 örnegin 6'sında (% 60) pozitif ; IFN- 6'sında (% 60) pozitif ; IL-10 10 örnegin sadece 1'inde (% 10) pozitif bulunmustur. Kandidemi grubunda ise TNF- 12 örnegin 11'inde (% 91,6) pozitif ; IFN- 12 örnegin tamamında (% 100) pozitif ; IL-10 12 örnegin 9'unda (% 75) pozitif bulunmustur. Buna göre, kandidoz sırasında immün hücrelerle iliskide sitokinlerin önemli rol oynadıgı ve etken olan sitokin profillerinin tam olarak belirlenmesinin, Candida infeksiyonlarından korunmada ve tedavide yeni seçeneklerin gelistirilmesine olanak saglayacagı düsünülmüstür.
Özet (Çeviri)
Everyday, the number of immunocompromised patients increases because of using wide spectrum antibiotics, making more organ transplantations; also in these patients, candidiasis are increased. The immunological changes which occur during the Candida infections have been effected lots of factors. Because of this, we aimed to find the changes of cytokine profile which occur during candidiasis. We used RT-PCR method which determines the cytokine profiles such as TNF-, IFN-, IL-10 in kidneys of infected rat. C. albicans was given the rats, thus infection model of candidiasis was completed. Also, control group was formed for comparision with infected group. The kidney tissues which were taken from the infected rats, the culture results were positive. We showed rat?s kidneys? candidiasis with RT-PCR. Also, the existence of infection was confirmed with spesific primers to fungus. In control group, the results were like these: TNF- % 60 (6/10), IFN- % 60 (6/10) and IL-10 % 10 (1/10). In infected group, the results were like these: TNF- % 91,6 (11/12), IFN- % 100 (12/12) and IL-10 % 75 (9/12). Accordingly, we think that cytokines are important to relation of immune cells during the candidiasis and determining the profiles of cytokines accommodates to protect from Candida infections and improved new alternatives in treatment.