Mesleki ve teknik lise öğrencilerinin İngilizce derslerine yönelik tutumları
The attitudes of vocational and technical high schools students towards English
- Tez No: 204393
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tutum, ngilizce Dersi, ngilizce Dersine Yönelik Tutum Ölçeği
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
MESLEK VE TEKN K L SE ÖĞRENC LER N N NG L ZCE DERSLER NEYÖNEL K TUTUMLARIFatma B LG N (CEBEC )ÖZETBu araştırmanın amacı, Mesleki ve Teknik Lise öğrencilerinin ngilizce dersineyönelik tutumlarını belirlemektir. Mesleki ve Teknik Lise öğrencilerinin ngilizce dersineyönelik tutumlarını ölçmek için araştırmacı tarafından ngilizce Dersine Yönelik TutumÖlçeği geliştirilmiştir. Ölçek negöl lçesindeki Yenice A.Öztarhan Ç.P.L., Dörtçelik E.M.L.ve Teknik Lise, Ticaret Meslek Lisesi ve Kız Meslek Lisesi 10. sınıfında bulunan 600 (328erkek, 272 kız) öğrenciye uygulanmıştır. Elde edilen veriler ile öğrencilerin ngilizce dersineyönelik tutumları belirlenmiş ve bu tutumlar cinsiyet, okul türü ve bölüm değişkenlerine görekarşılaştırılmıştır. Araştırmada şu sonuçlar elde edilmiştir:1) Mesleki ve Teknik liselerde öğrenim gören öğrencilerin ngilizce dersine yöneliktutumları ?ortanın üstü? düzeydedir.2) Mesleki ve Teknik liselerde öğrenim gören öğrenciler içerisinde kız öğrencilerinngilizce dersine yönelik tutumları erkeklerden daha yüksek düzeydedir.3) Anadolu Meslek Liselerinde öğrenim gören öğrenciler ile Anadolu lisesindeöğrenim görmeyen öğrenciler arasında ngilizce dersi konusunda tutumlarının düzeyleriarasında bir fark bulunmamıştır.4) Mesleki ve Teknik liselerde öğrenim gören öğrenciler içerisinde özelliklengilizce'yi yoğun olarak kullanan meslek alanlarına hazırlayan bölümlerde öğrencilerintutumları daha yüksektir.Bu araştırma sonunda ortaya çıkan sonuçlara dayalı olarak araştırmacı tarafındanöneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
THE ATTITUDES OF VOCATIONAL AND TECHNICAL HIGH SCHOOLSSTUDENTS TOWARDS ENGLISHFatma B LG N (CEBEC )ABSTRACTThe aim of this research is to determine the attitudes of Vocational and TechnicalHigh Schools students towards English. A scale is developed by the researcher (The AttitudeScale Towards English) to measure the attitudes of Vocational and Technical High Schoolsstudents towards English. The scale was apllied to 600 ( 328 male, 272 female) students in thetenth classes of Vocational and Technical High Schools in negöl. The results were analyzedin connection with their sex, type of the school and departments.When the results were analyzed according to these variables it was found out that :1) The attitudes of Vocational and Technical High Schools students towards Englishwithin the scope of common compulsory courses are higher than middle-level.2) Within The Vocational and Technical High Schools students, the level of theattitudes of female students towards English course are higher than male students.3) There isn?t a significant differences between the attitudes of students educating inAnatolian High Schools and the students not educating in Anatolian High Schools towardsEnglish course.4) Within The Vocational and Technical High Schools students, the departmentswhich training the students to the professions that use English intensively have a higherattitudes towards English course.Certain suggestions based on the problems have also been presented by the researcher.Key Words : Attitude, English Course, Attitude Scale Towards English