Yeni ekonominin iktisadi etkileri ve iktisat politikası üzerine yansımaları
Economic effects of the new economy and its reflections on the economic policy
- Tez No: 204456
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM GÜRAN YUMUŞAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yeni ekonomi, bilgi ekonomisi, elektronik ticaret, bilgi toplumu.Tezi Hazırlayan : AYGÜN ÖZGÜRTez, New Economy, Information Economy, Electronic Commerce, Information Society.Tezi Hazırlayan : AYGÜN ÖZGÜRTez
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
T.C.KOCAELİ ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜİKTİSAT ANABİLİM DALIİKTİSAT POLİTİKASI YÜKSEK LİSANS PROGRAMIYENİ EKONOMİNİN İKTİSADİ ETKİLERİ VE İKTİSAT POLİTİKASIÜZERİNE YANSIMALARIÖZETYeni ekonominin iktisadi etkileri mikro ve makro düzeyde gerçekleşmektedir. Mikrodüzeyde bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler sonucu yeni elektronik pazaryerleri ve ağ yapıları oluşmaktadır. Bu sistemlere yönelik yeni yaklaşımlar ilerisürülmekte ve teoriler geliştirilmektedir. Teknolojik gelişmelerin mikro düzeydediğer etkileri maliyet ve fiyat yapısı üzerinde ortaya çıkmaktadır. Makro düzeydeyeni ekonomi büyümeyi, verimliliği, istihdamı, ülkelerarası gelir dağılımını, dışticareti ve konjonktürel dalgalanmaları etkilemektedir. Yeni ekonomi aynı zamandaiktisat politikası üzerinde de etkiler meydana getirmektedir. Çalışma yeniekonominin iktisadi etkilerini ve iktisat politikaları üzerindeki yansımalarınıincelemektedir. Çalışmanın bulgularına göre, yeni ekonominin mikro düzeyde enönemli etkisi sürekli azalan maliyetlerdir. Yeni ekonomide ürün yapısı dadeğiştiğinden bilgi ürünleri söz konusu olmakta ve yeni ekonomi bu ürün yapısınındeğerini ağ yapısı içerisinde ele alarak, ağ dışsallıkları teorisi ve fiyat farklılaştırmasıile belirlemeye çalışmaktadır. Makro düzeyde bilgi ve iletişim teknolojileriekonomide büyüme ve verimlilik artışı sağlamaktadır. Ayrıca yeni istihdambiçimlerinin oluşmasında ve yeni dış ticaret teorilerinin geliştirilmesinde önemli roloynamaktadır. Teknolojik gelişmelerin yansıması olarak yeni ödeme ve bankacılıksistemleri para politikasına yön vermektedir. Maliye politikasında ise teknolojikgelişmelerin sayesinde mali şeffaflık ve vergi politikasında etkinlik sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
T.C.KOCAELİ ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜİKTİSAT ANABİLİM DALIİKTİSAT POLİTİKASI YÜKSEK LİSANS PROGRAMIECONOMIC EFFECTS OF THE NEW ECONOMY AND ITSREFLECTIONS ON THE ECONOMIC POLICYABSTRACTEconomic effects of the new economy are realized in micro and macro levels. Inmicro level, due to the developments in information and communicationTechnologies (ICT) new electronic market places and network structures are created.New approaches directed to these systems are put forward and theories aredeveloped. Other effects of tehcnological developments in micro level occured onthe cost and price structure. In macro level the new economy affects the growth,productivity, employment, international income distribution, foreing trade andcyclical fluctuations. New economy also influences the economic policy. The studyexamines the economic effects of the new economy and its reflections on theeconomic policy. According to the findings of the study, the most significant effectot the new economy in micro level is the continuously decreasing costs. As theproduct structure is also changed in the new economy information products becomethe subject matter and new economy considers the value of this product structure inthe network structure and tries to determine it with network externalities theory andprice discrimination. In micro level ICT provides growth and productivity increase inthe economy. Besides, they play an important role in creation of new employmentforms and development of new foreign trade theories. As an reflection oftechnological developments new payment and banking systems orient the economicpolicy. In fiscal policy, thanks to the technological developments fiscal transparencyand efficiency in tax policy has been provided.