Milli Kütüphane 06 MiL Yz A 2933 kayıt no'lu Mecmaʿ-i Kitab (İnceleme-Metin)
Natıonal Lıbrary 06 Mil Yz A No. 2933 record books magazines
- Tez No: 381312
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: magazines, magazines of prose, prose story, nasihat-nâme, kısas-ı enbiyâ
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Mecmualar farklı şair ve yazarların edebi ve ilmi metinlerinin bir araya getirildiği defterlerdir. Klasik Türk edebiyatında daha çok şiir mecmualarının varlığı bilinmektedir. Yapılan çalışmalar da şiir mecmuaları üzerinedir. Bu çalışmada çoğu dini muhtevalı on ayrı kitaptan meydana gelen bir mensur kitap (risale) mecmuası tanıtılmıştır. Mecmua Milli Kütüphane yazmalar kataloğuna 2933 numara ile kayıtlıdır. Çalışmada mecmuadaki eserlerin transkripsiyonlu metni hazırlanmıştır. Metinlerin mensur olmasından dolayı Eski Türk edebiyatında nesir ve özelliklerine değinilmiş ve konuyla ilgili çalışmalara yer verilmiştir. Nesrin genel özellikleri ve nesirle ilgili tasniflere yer verilmiştir. Mecmua metinlerinin pek çoğunda hikayelere yer verilmesi nedeniyle Eski Türk edebiyatında mensur hikayeler üzerine yapılan çalışmalardan hareketle bilgi verilmiştir. Metindeki hikayelerde bu çalışmalar ışığında incelenmiştir. Mecmua metinleri ayrıca tür özellikleri dikkate alınarak incelenmiştir. Bu nedenle metinler nasihatname, miraç-name ve kısas-ı ebbiya türleri açısından incelenmiş ve konuya uygun örneklerle değerlendirilmişlerdir. Anahtar Kelimler: mecmua, nesir mecmuası, mensûr hikâye, nasihatnâme, kısas-ı enbiya.
Özet (Çeviri)
Are different poets and writers of literary magazines and books that bring together scientific text. The presence of more poetry magazines in classical Turkish literature is known. The studies are available on the magazine of poetry. In this study, most religious muhteval ten separate books formed from a prose books (pamphlets) magazine has been introduced. Magazines are registered with the National Library of manuscripts catalog number 2933. Transcribed text of works in journals in the study was prepared. Due to the prose and prose texts mentioned features and the old Turkish literature is devoted to studies on the subject. Nesrin has details pertinent to the general features and nesirl. Magazines because it made the story in many of the old Turkish literature in prose texts of the studies are given information on the history movement. These studies were examined in the light of the text in the story. Text magazines were examined considering such features also. Therefore texts Nasihatname, ascension-examined the name and the short-i ebbi species and are also evaluated in terms of this subject.