Geri Dön

Türkiye ve Kore'de milliyetçilik anlayışlarının gelişme süreçlerinin mukayesesi (1910-1945)

The comparative study over the development of nationalism in Turkey and Korea(1910-1945)

  1. Tez No: 264466
  2. Yazar: EUN KYUNG JEONG
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEZMİ ERASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 410

Özet

Fransız İhtilâli ile geniş kapsamlı bir ideoloji olarak gündeme gelen milliyetçilik, tarihte kuşkusuz büyük bir ivme olmuştur. Türkiye ve Kore'deki milliyetçilik anlayışları, milli egemenlik ve buna bağlı olarak gelişen milli bağımsızlık fikirlerine dayanıyordu.Bu tezde Türkiye ve Kore'de yeni milli devletlerin kurulması ve kalkınması sürecinde büyük rol oynayan Türk ve Kore milliyetçilik anlayışlarını mukayeseli olarak incelenmiştir. Her iki ülkedeki politik durum ile milliyetçiliğin gelişmesi arasındaki bağlantı araştırmanın hipotezi olarak ele alınmıştır.Türkiye'de milliyetçilik, Osmanlı Devleti'nin çeşitli din ve milletlerin harmanı olan yapının çözülmeye başladığı bir dönemde Türk toplumunun kendini bulma akımı olarak şekillenmiştir. I. Dünya Savaşı'nın sonunda ise Türk milliyetçilik anlayışı, Batılı yayılmacıların Osmanlı topraklarını bölüşme girişimine karşı, vatanperver Türkçülüğün yükselişi halini almıştır. Kurtuluş Savaşı yıllarında yeni bir şekil alan Türk milliyetçililiği, milli egemenliğe dayanan bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda vücut bularak bir devlet ideolojisine dönüşmüştür.Kore'de milliyetçilik, ülkeyi Japon sömürge yönetiminden kurtarmaya yönelik bir fikir hareketi olarak ortaya çıkmıştır. Koreliler, milli egemenlikleri ve bağımsızlıklarını tekrar elde edebilmek için ülke çapında milli kurtuluş hareketlerini başlattılar. Milli egemenliğine dayanan milli mücadele hareketleri, Koreliler arasında güçlü bir ulusal kimlik ve yurtseverlik bağı oluşturmuştur. Milli ruhun canlandığı bu ulusal hareketlerin sonucunda ülke bağımsızlığına kavuşarak Kore Cumhuriyeti kurulmuştur.Netice olarak, Türkiye ve Kore'de milliyetçilik anlayışının oluşumu konusu güncel olmakla birlikte, şimdiye kadar karşılaştırmalı yöntemle ele alınmamış bir konu olması itibariyle bu çalışmanın önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Özet (Çeviri)

Nationalism which has come into question with the occurrence of the French Revolution has been definitely the strongest motivative power all over the world. The understanding of the nationalism in Turkey and Korea has arisen from the ideas, sovereignty of the nation which is at the roof of this power and accordingly national independence.In the thesis about pointed out issue, the understanding of nationalism in Turkey and Korean, which have been two countries that have taken the biggest roles in the development phase of the new national countries, has been analyzed comparatively.In Turkey, nationalism has shaped as finding oneself movement in structure, which consisted of various religions and nations, of Ottoman State. After World War I, the understanding of nationalism has developed as Turkism and patriotism against the attempt of sharing the lands of Ottoman State by Western imperialists. In the years of armed national struggle of Indepence War, Atatürk?s understanding of nationalism has been endeavoured to be executed within a state policy by founding independent and democratic Turkish Republic which is predicated on sovereignty of the nation.In Korea, nationalism has emerged as the movements of ideas to save the state against the colonial government of the Japanese who have invaded Korea. Koreans have initiated national independence movements nationwide to regain sovereignty of nation and independence. These national movements which have emerged as the resistance against Japan has caused a very strong bond of national identity and patriotism. Republic of Korea has come into existence which starts from the fact of sovereignty of nation and democracy main principles at the end of this national movement which has fired the national spirit of Korea oriented for independence.In Turkey and in Korea, the formation of understanding of nationalism has importance as an issue which is not dealt with comparatively yet along with being an up-to-date one.

Benzer Tezler

  1. Türkiye ve Güney Kore'deki sosyal bilgiler eğitimi uygulamalarının karşılaştırılması

    Comparison of social studies education applications in Turkey and South Korea

    MEHMET TATAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Eğitim ve ÖğretimKastamonu Üniversitesi

    Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BİLGİN ÜNAL İBRET

  2. Kore'de milliyetçilik, din ve ekonomik büyüme

    Nationalism, religion and economic development in Korea

    AYÇA MAGARGLE

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    DinBursa Teknik Üniversitesi

    Uluslararası Ekonomi Politikası Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NURİ KORKMAZ

  3. Atatürk dönemi Türkiye'sinde yüksek öğretim ile Japon eğemenliği dönemi Kore'sinde yükseköğretimin karşılaştırılması

    Comparative studies on higher education in Turkey of Atatürk's period and Korea of Japanese rule

    DEA SUNG KİM

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    Eğitim ve ÖğretimHacettepe Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. RIFAT ÖNSOY

  4. İkinci Dünya Savaşı sonrasında gerginleşen Türkiye-Sovyetler Birliği ilişkilerinin Türk kamuoyundaki tepkileri (1945-1952)

    The reactions of the public opinion's of Turkish people because of the tension between soviet union and Turkey after the Second World War (1945-1952)

    SÜLEYMAN ÜNLÜSOY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    Türk İnkılap Tarihiİstanbul Üniversitesi

    Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SABAHATTİN ÖZEL

  5. 'Vatan için ölmek': Türkiye'de şehit asker kültünün sosyo-politik inşası ve şehit aileleri dernekleri

    'Dying for the motherland': The socio-political construction of martyr soldier cult and martyr family associations in Turkey

    ŞAFAK AYKAÇ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinGalatasaray Üniversitesi

    Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BİROL CAYMAZ