Alternatif bir finansman tekniği olarak leasing ve muhasebeleştirilmesi
Leasing and its accounting as an alternative financial techniques
- Tez No: 204550
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEYNEP HATUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Financial leasing, Middle and long term financing, Accounting of FinancialLeasing, Finansal Kiralama, Orta ve Uzun Vadeli Finansman, Kiralamaİşlemlerinin MuhasebeleştirilmesiI
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
DEPARTMENT OF BUSINESS ADMINISTRATIONINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMABSTRACTMA ThesisLEASING AND ITS ACCOUNTING AS AN ALTERNATIVE FINANCIALTECHNIQUESHALİL İBRAHİM BAŞKANSupervisor: Asst. Prof. Dr. Zeynep HATUNOĞLUYear: 2006, Page: 83Jury : Asst. Prof. Dr. Zeynep HATUNOĞLUAssoc. Prof. Dr. Muhsin KARAsst. Prof. Dr. Yücel AYRIÇAYIn this work, the following areas are investigated; the development process and types ofthe financial leasing are defined, state applications related to the topic are analyzed; how legalregulations about the financial leasing in our country are shaped and how these are reflected inthe application are studied, what kind of development that financial leasing sector has shown andhow the market structure have been shaped is outlined by examining the place and depth of thefinancial leasing sector in the fiscal market.In this scope, it is determined that the financial leasing is developing fast even though it isa new financial management in the international area and that the types of the product hasincreased over the time and that there are important differences in applications between thecountries. In our country, it is seen that the regulations related to the topic are insufficient tocover the needs of the sector and that they should be renewed. The sector has a stable structure initself and the entrances to the system are continued. However, companies with bank associatesshowed an inclination towards to the oligopoly structure despite the fact that there is asatisfactory appearance in terms of the amount and quality in the sector. There is a focus on theproduction goods in the financial leasing transactions and there is specialization in financing theinvestment. Moreover, it is shown that problems which prevent the development of the financialleasing sector are centered on the economical and legal area.
Özet (Çeviri)
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜİŞLETME ANABİLİM DALIÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİALTERNATİF BİR FİNANSMAN TEKNİĞİ OLARAK LEASING VEMUHASEBELEŞTİRİLMESİHALİL İBRAHİM BAŞKANDanışman: Yrd. Doç.Dr. Zeynep HATUNOĞLUYıl: 2006, Sayfa: 83Jüri : Yrd. Doç. Dr. Zeynep HATUNOĞLUDoç. Dr. Muhsin KARYrd. Doç. Dr. Yücel AYRIÇAYBu çalışmada, finansal kiralamanın gelişim süreci ve türleri araştırılmış, konuyailişkin ülke uygulamaları incelenmiş, ülkemizde finansal kiralamaya ilişkin hukukidüzenlemelerin nasıl oluştuğu, bunların uygulamaya nasıl yansıdığı araştırılmış,finansal kiralama sektörünün mali piyasalar içindeki yeri ve derinliği irdelenerek nasılbir gelişim gösterdiği, piyasa yapısının nasıl şekillendiği belirlenmiştir.Bu çerçevede, uluslararası alanda yeni bir finansman yöntemi olmasına rağmenfinansal kiralamanın hızla geliştiği, ürün çeşidinin zaman içinde arttığı ve uygulamadaülkeler arasında önemli farlılıklar bulunduğu belirlenmiştir. Ülkemizde, konuya ilişkindüzenlemelerin sektörün ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığı ve yenilenmesigerektiği görülmüştür. Sektörün, kendi bütünlüğü içinde istikrarlı bir yapıya sahipolduğu, sisteme girişlerin devam ettiği, ancak nitelik ve nicelik yönüyle tatmin edicidüzeyde görünüme sahip olmakla birlikte, finansal kiralama sektöründe banka ortaklışirketlerin ağırlığı, oligopol yapıya doğru eğilim göstermiştir. Finansal kiralamaişlemlerinde üretim malları üzerinde yoğunlaşma olmuş ve yatırımların finansmanındauzmanlaşmaya gidilmiştir. Ayrıca, finansal kiralama sektörünün gelişimini engelleyensorunların iktisadi ve hukuki alanlarda odaklandığı görülmüştür.