Behmen-name (121a-177b inceleme-metin-sözlük)
Behmen-name (121a-177b examination-text-dictionary)
  1. Tez No: 112860
  2. Yazar: YUNUS KAPLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ALTINZENCİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mensur Hikâye, Melik Behmen, Eşk Hüservân, Savaş
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Klasik Türk Edebiyatı, edebiyat tarihimizdeki en zengin örneklerin verildiği bir dönemdir. Bu devirde manzum ve mensur olmak üzere binlerce eser yazılmıştır. Bunlardan bir kısmı gün ışığına çıkarılırken, büyük çoğunluğu da üzerinde araştırılmayı beklemektedir. Üzerinde çalışılması gereken ve bu hususta büyük eksikliği hissedilen konuların en önemlilerinden biri de bu dönemde yazılmış olan mensur hikâyelerdir. Nazmın geçmiş yüzyıllarda nesir karşısında daha çok rağbet görmesinden dolayı bu konu üzerinde şimdiye kadar gereği gibi durulmamıştır. Yüzyılımızda ise nesrin nazımdan daha çok ilgi gördüğünü söylemek mümkündür. Bu da geçmişimizde yazdan mensur eserler üzerinde araştırma yapılmasını daha fazla gerekli kılmaktadır. Klasik edebiyatımızda mensur şekilde kaleme alınan hikâyelerden birisi olan Behmen-nâme üzerinde daha önceleri hiçbir çalışma yapılmamıştır. Yapılan bu çalışma ile 177 varak olan Behmen-nâme'nin 57 varaktık (121a-177b) bir kısmının daha ilim dünyasının istifadesine sunulması amaçlanmıştır. Ayrıca, bu araştırmalar eser üzerinde daha sonra yapılacak olan değerlendirmeler için zemin hazırlayacaktır. Bu çalışmada hikâyenin Osmanlıca metni taranıp,- günümüz alfabesine transkripsiyonu yapılarak eserin incelemesi yapılmıştır. Diğer varakların da incelenmesinin tamamlanmasıyla çalışma bir bütünlük arz edecek ve hikâye hakkında daha doyurucu bilgiler elde edilebilecektir.
Özet (Çeviri)
The period of classical Turkish Literature is on era which had been written the richest samples in our history of literature. In this period, thousands of works was written as metric and prose. A part of those was known and the other parts still stay to be exposed. The prose stories written in this period must be studied on. Since poem is apreciated more than prose in past years this subject hasn't been searched. It is possible to say that today, prose is appreciated more than poem. This obligates that prose works written in past have to be studied more. Behmen-nâme which is handed as prose in our classical literature, has never been studied before. Behmen-nâme which consists of 177 leaf, in this work 57 leaf is added more. Furthermore these studies will help the latter studies and wiB be an origin. In this work, the Ottoman text of the story has been observed and translated into current alphabet and studied examination. If the other leafs are studied the work will be a whole and more satisfied information about the story will be possible to have. Keyswords : Classical Turkish Literature, Prose Story, Melik Behmen, Eşk Hüservân, War.