The role of youth in post-conflict peacebuilding: South Sudan as a case studythe role of youth in post-conflict peacebuilding: south sudan as a case studythe role of youth in post-conflict peacebuilding: south sudan as a case studythe role of youth in post-conflict peacebuilding: south sudan as a case study
Çatışma sonrası barışın inşasında gençlerin rolü: Bir vaka çalışması olarak Güney Sudan
- Tez No: 840614
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EFSER RANA COŞKUN TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: gençler, rol, barışın inşası, çatışma, şiddet, çatışmaların kaynağı, Güney Sudan, youth, role, peacebuilding, conflict, violence, conflict drivers, South Sudan
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Barış ve Çatışma Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bazı bilim insanları (Omeje, 2005; Urdal, 2006; Aning&Atta-ASAMOAH, 2011; Paalo,2017) şiddete, silahlı çatışmalara ve radikal gruplara katılımları (UNDP, 2016) ve demografik bir bomba niteliğindeki gençlik patlaması (youth bulge) veya zayıf finansal kimlik (Fuller & Pitts 1990; USAID, 2005) nedeniyle Afrika'daki gençleri (15-35 yaş arası kadın ve erkekler) Afrika'daki çatışmaların ve şiddetin kaynağı olarak tanımlamıştır. Bu tez, literatürün de işaret ettiği gibi, şiddet eylemleri ve çatışmalarda yer alan genç bireylerin kasıtlı failler değil, mağdurlar olduğunu savunmaktadır. Bu gençlerin ya beyinleri yıkanarak kendilerininkinden farklı bir yol için savaşmaları sağlanmış ya da içinde bulundukları siyasi ve ekonomik koşulların kurbanı olmuşlardır. Araştırmalar sonucunda Afrika'daki gençlerin çoğunluğunun; her gün, özellikle de çatışma ortamlarının içinde karşılaşabilecekleri haksızlıklara, ayrımcılıklara, sömürülere vb. rağmen şiddete eğilimli olmadığı ve şiddet eylemleri içinde yer almadığı görülmüştür. Dolayısıyla bu tez, siyasi ve ekonomik çıkmazlara rağmen gençlerin barışın ve şiddetsiz bir ortamın öncüsü olabileceğini öne sürmektedir. Bu olumlu yöndeki potansiyeli incelemek için çalışmada“yerel dönüş”(local turn) teorisinden yararlanılarak niteliksel bir yaklaşımla Güney Sudan'da aktif olarak barışı inşa eden dört gençlik örgütüyle görüşmeler yapılmış ve proje belgeleri incelenmiştir. Bu tez, genç bireylerin sivil toplum kuruluşları aracılığıyla ara bulucu olarak diyalog yoluyla çatışma çözümünü teşvik etmek; yardım hizmetleri ve girişimcilik becerileri eğitimi ve fon tahsisi yoluyla geçim kaynaklarını geliştirmek; barış eğitimi yoluyla barış kültürünü güçlendirmek ve diğer gençlere, kadınlara ve çocuklara ses olarak kapsayıcılığa önayak olmak gibi farklı rollerde Güney Sudan'ın barış inşası sürecine büyük katkıda bulunduklarını ortaya koymuştur. Buradan çıkarılacak anlam, genç bireylerin barışın inşasındaki olumlu rollerinin giderek daha fazla farkına varmaları ve bu grupların karşılaştıkları siyasi ve ekonomik zorluklara rağmen barışın inşasında çok aktif olduğudur. Gençlerin olumlu rolüne dair artan farkındalık, barışın inşasında gençler gibi yerel aktörlerin rolünü savunan yerel dönüş tartışmalarına büyük ölçüde dahil olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Some scholars (Omeje, 2005; Urdal, 2006; Aning&Atta-ASAMOAH, 2011; Paalo,2017) have portrayed Africa's youth (male and female between 15 and 35) as drivers of conflict and violence in Africa because they have participated in violence, armed conflicts, and extremist groups (UNDP, 2016), as well as due to youth bulge—a demographic bomb or weak economic identity (Fuller & Pitts 1990; USAID, 2005). This dissertation holds that the young people who have participated in violence and conflict, as pointed out by the literature, were victims and not deliberate perpetrators. These youths were either brainwashed into fighting for a course other than theirs or victims of their political and economic circumstances. Research has it that most of Africa's youth are neither violent nor participate in violence regardless of the wrongs, discriminations, exploitation, etc., they may encounter daily, especially within conflict environments (UNDP, 2016). Therefore, this thesis argues that, despite their political and economic predicaments, they can still be active drivers of peace and non-violence. To examine this positive potential, the study used South Sudan as a case study, the“local turn”theory, and a qualitative research approach to interview youth leaders and review project documents of four youth organizations actively building peace in South Sudan. This dissertation found that young people have immensely contributed to South Sudan's peacebuilding process in different roles through civil society organizations such as serving as mediators, thus, promoting conflict resolution through dialogue; improving livelihoods through relief services and entrepreneurial skills training and funds allocation; strengthening the culture of peace through peace education; and promoting inclusion by giving voice to other youths, women, and children. The implications of this are that young people are increasingly becoming aware of their positive role in peacebuilding and that these groups of people are very active in peacebuilding despite the political and economic challenges that they face. This increasing awareness of their positive role falls heavily within the local turn debate which advocates for the role of local actors such as the youth in peacebuilding.