The EU as a security actor in the post-cold war era: A civilian and/or military (strategic) actor in crisis management?
Soğuk savaş sonrası dönemde bir güvenlik aktörü olarak Avrupa Birliği: Kriz yönetiminde sivil ve/veya askeri (stratejik) bir aktör mü?
- Tez No: 204687
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, kinci Dünya Savaşı sonrası dönem, Soğuk SavaşSonrası Dönem, Avrupa Dış ve Güvenlik Politikası, ODGP, OAGSP, Sivil Aktör, AB Kriz Yönetimi, Askeri/Stratejik Aktör, 11 Eylül Terrorist Saldırıları, Irak'taki(ABD kaynaklı) Savaş, Uluslararası Terörizm, Uluslararası Güvenlik Aktörü, AvrupaGüvenlik Stratejisi, European Union, Post-World War II, Post-Cold War, European Foreignand Security Policy, CFSP, ESDP, Civilian Actor, EU Crisis Management, MilitaryActor, September 11th Terrorist Attacks, US-led war in Iraq, Global Terrorism, International Security Actor, European Security Strategy
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu tezin amacı, soğuk savaş ile değişen uluslararası güvenlik ortamındaAvrupa Birliği'nin (AB) kriz yönetiminde `sınırlı' bir askeri/stratejik aktör olarak mıyoksa etkin bir sivil aktör olarak mı algılanabileceğinin değerlendirilmesidir. Buçerçevede, 11 Eylül terörist saldırısı ve Irak'taki (ABD kaynaklı) savaşın AB'ninkriz yönetimi kabiliyeti üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu çerçevede, ilk olarak, II.Dünya Savaşı sonrası dönemden 11 Eylül sonrası döneme kadar olan süreçte AvrupaDış ve Güvenlik Politikasının tarihsel dinamikleri incelenmiştir. kinci olarak,AB'nin uluslararası ortamdaki değişen rolü kriz yönetimi kabiliyeti ile birliktedeğerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde, Irak'taki (ABD kaynaklı) savaşa referansverilerek AB'nin 11 Eylül sonrası dönemdeki aktör rolü tartışılmıştır. Bu genelçerçeve içinde, AB ve ABD'nin 11 Eylül sonrası dönemde uluslararası terörizmekarşı tepkilerinin kısaca değerlendirilmesinin ardından, Irak'taki savaşta AB'nin krizyönetimi stratejisi detaylı olarak incelenmiştir. Sonuç bölümü ise, AB'nin güvenlikaktörlüğünü kavramsallaştırmak ve teorik bir çerçeve oluşturmak için kritik analizeayrılmıştır. Bu tezde, ayrıca, 11 Eylül saldırıları ve Irak'taki savaşın AB'nin OrtakDış ve Güvenlik Politikası (ODGP) ve Ortak Avrupa Güvenlik ve SavunmaPolitikası (OAGSP) üzerinde tetikleyici bir etki yaparak, Avrupa GüvelikStratejisinin oluşturulmasına ve kriz yönetiminde yeni oluşumlar yarattığı iddiası yeralmaktadır. Buna göre, bu tezin temel argümanı, soğuk savaş sonrası dönemdebaşlayıp 11 Eylül sonrası dönemde uluslararası terörizm ile yeni bir boyuta geçenuluslararası güvenlik ortamında ortak güvenlik ve savunma politikalarını geliştirmekiçin attığı önemli adımlara rağmen, AB'nin hala sivil bir aktör olma eğilimindeolduğu ve bu eğilimin gelecekte de devam edeceğinin öngörülmesidir.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to analyze whether the EU can be considered asa `limited? military/strategic actor or as a civilian actor in the Post-Cold Warinternational security architecture. In this framework, the impacts of the September11 terrorist attacks and the US-led war in Iraq on the EU crisis managementcapabilities are analyzed more specifically. In this framework, firstly, the historicaldynamics of European foreign and security policy from the Post-World War II periodto the Post-September 11 period are analyzed. Secondly, the EU?s changing role inthe international arena together with its crisis management capability is evaluated.Thirdly, the EU?s international actorness in the Post-September 11 era is discussedwith a special reference to the US-led war in Iraq. In this general framework,following a brief analysis on reactions of the US and the EU against global terrorism,crisis management strategy of the EU during and after US-led war in Iraq is analyzedin detail. The last part allocated to, a critical analysis of the security actorness of theEU is made in order to conceptualize it and to draw a more theoretical framework.Moreover, it is mentioned in this thesis that while having triggering effect on theCFSP and ESDP, the 9/11 events and the US-led war in Iraq provides the emergenceof new methods for crisis management and the European Security Strategy.Accordingly, considering the new international security context beginning with theend of Cold War period and transforming to another dimension by means ofSeptember 11 attacks, the main argument of this thesis is that the EU still tends to bea civilian actor as it was before and it is envisaged to be so in the foreseeable futuredespite its latest attempts to develop its common security and defence policies.