The failure of peace processes in the Palestinian-Israeli conflict: The clash of Arab nationalism and zionism
Filistin-İsrail çatışmasında tüm barış süreçlerinin başarısızlığı: Arap milliyetçiliği ve siyonizm arasındaki uyuşmazlık
- Tez No: 204726
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP BOZTEMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Toprak milliyetçiliği, Arap Milliyetçiliği, Siyonizm, Çatıçmanın Devamlılığı, Toprağa lişkin Uzlaşma, Territorial nationalism, Arab Nationalism, Zionism, Continuation ofthe Palestinian-Israeli Conflict, Territorial Compromise
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu tez, Filistin- srail çatışmasının çözülemeyen karakterini incelemeyiamaçlamaktadır. Çatışmanın devamlılığının arkasında birçok neden yatmaktadır.Ancak bu tez esas olarak Arap milliyetçiliği ve Siyonizm arasındakiuyuşmazlıktan kaynaklanan sebeplere odaklanmıştır. Bu uyuşmazlık, temelolarak çatışmanın taraflarının, Arap milliyetçiliği ve Siyonizm'den kaynaklanantoprağa bağlılıklarından herhangi bir ödün vermek konusundaki başarısızlıklarınıtemsil etmektedir. Her iki milliyetçilik de din, toprak ve kültür gibi benzer kurucuunsurlar üzerine inşa edilmiş olsalar da, Arap milliyetçileri ve Siyonistler çatışmaboyunca farklı konumlar elde etmişlerdir. Bu konumlar, yakın geçmişteki tümbarış süreçlerinin geleceğini etkilemiştir.Filistin- srail çatışmasını çözmeye odaklanmış tüm barış süreçleri göstermiştir ki;çatışmaya kalıcı bir çözüm getirecek herhangi bir düzenleme, tarafların toprakkonusundaki uyuşmazlığını ve çatışmanın devamlılığını bir siyasi araç olarakbenimsemiş olmalarını dikkate almalıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at analyzing the reasons for the insoluble nature of thePalestinian-Israeli conflict. The reasons behind the continuation of the conflictare various. However, this thesis mainly concentrated on the ones stemmed fromthe clash of Arab nationalism and Zionism. This clash basically represents thefailure of both sides in making any concession from their territorial attachmentswhich resulted from Arab nationalism and Zionism. Though both nationalismswere constructed on the same founding factors such as religion, territory andculture, Arab nationalists and Zionists gained different positions during theconflict. These positions determined the future of all of the peace processes in thenear past.All peace processes that had focused on the solution of the Palestinian-Israeliconflict displayed that any formulation for a last settlement to the conflict shouldtake into consideration the inability of the parties to agree on a territorialcompromise and the adoption by both sides of the continuation of the conflict as apolitical instrument.