İlköğretim 3. sınıf matematik dersi programının yapılandırmacı yaklaşıma uygunluk bakımından değerlendirilmesi
Evaluation of the comformity of primary education for 3rd grade mathematics curriculum by constructive approach
  1. Tez No: 204774
  2. Yazar: PINAR ÜLKER SARACALIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIDVAN EZENTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı öğrenme, program değerlendirme, programgeliştirme, matematik programı
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma 2005-2006 yılında ülke genelinde uygulanmaya başlanan veyapılandırmacı yaklaşımı temel alan İlköğretim 3. sınıf Matematik Programı'nınyapılandırmacı yaklaşıma göre derslerde uygun olarak işlenip işlenmediğini belirlemekamacıyla yapılmıştır.Bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Literatür araştırmasında uzmangörüşleride dikkate alınarak araştırmanın amacına uygun anketler geliştirilmiş ve Bursaili Yıldırım ilçesinde 536 İlköğretim 3. sınıf öğrencisine ve 56 3. sınıf öğretmenineanket uygulanmıştır.Elde edilen veriler frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, variansanalizi ve t testi kullanılarak çözümlenmiştir. Analizler bilgisayarda SPSS istatistikprogramında yapılmış, anlamlılık testlerinde α: 0,05 düzeyi esas alınmıştır. Öğretmenlerprogramı X = 3,76; öğrenciler ise X = 2,53 ortalama ile programı yeterli kabuledilebilecek bir düzeyde değerlendirmişlerdir. Öğretmen ve öğrencilerin genel olarakprograma bakış açılarında farklılık olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted if 3 rd grade mathematics curriculum which isstarted to be practised by 2005 - 2006 education year and based on constructiveapproach is practised properly or not.In this study searching investigation model was used. In the literatureinvestigation questionaires has been constructed accordingly by consulting tospecialists. The quastionarie was filled up by 536 3rd grade primary school student and56 3rd grade primary school teacher in Bursa / Yıldırım.Obtained Data were analysed with frequency, percentage, arithmetic mean,standard deviation, variance table and t test analyses. Data processing was done bySPSS computer software and meaningflullness paramater is taken as α = 0,05. Theteachers and the students evaluated the cirriculum acceptable by the arithmetic means ofX = 3,76 and X = 2,53. Generally, the teachers? and the students? perspectives to thecirriculum was not different from each other.Key Words : Constructive Learning, Curriculum Evaluations, CurriculumDevelopment, Mathematics Curriculum.