Avrupa Birliği'nde güvenlik entegrasyonunu açıklamak: Hükümetlerarasıcı bir bakış
Explaining security integration in the European Union : An intergovernmentalist account
  1. Tez No: 204823
  2. Yazar: ESİN ERTEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM MÜFTÜLER BAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: hükümetlerarasıcılık, yeni işlevselcilik, Avrupa Güvenlik veSavunma Politikası (AGSP), güvenlik entegrasyonu, intergovernmentalism, neofunctionalism, European Security and DefensePolicy (ESDP), security integration
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Avrupa Birliği'nde güvenlik entegrasyonu, bütünleşme gündemindeki en önemli vetartışmalı konulardan birisidir. Sorunlu olmasının nedeni, güvenlik kavramının devletegemenliğinin çekirdeğinde yer alması ve bütünleşmesinin egemenliğin tek kullanıcısıolan milli-devleti tehdit etmesidir. Öte yandan, Avrupa Birliği'nin uluslararasıilişkilerde karşılaştığı ekonomik gücü ve siyasi nüfuzu arasındaki uçurumu kapatmasıiçin güvenlik entegrasyonu gereklidir. Bu ikilik, Avrupa Birliği bütünleşme sürecindekiderinleşme tartışmalarında güvenlik konseptinin sürekli gündemde bulunmasına karşınortak mekanizmalar içinde yönetilmesine dikkat çekici bir biçimde engel olunmasısonucunu doğurmaktadır.Bu çalışma, güvenlik entegrasyonunun olasılığı ve kamuoyunun güvenlik entegrasyonuhususunda üye devlet tercihlerinin oluşmasındaki görece rolü konularında farklıyorumlar sunan hükümetlerarasıcılık ve yeni işlevselcilik kuramsal çerçevelerinikullanarak Avrupa güvenlik entegrasyonunun durumu ve gelişiminin arkasındakidinamikleri açıklama amacını taşımaktadır. Bu bağlamda yapılan, Maastricht,Amsterdam ve Nice Anlaşmaları ile sonuçlanmış olan Hükümetlerarası Konferanslarınanalizi ve Eurobarometer kamuoyu araştırmalarının çözümlenmesi neticesindehükümetlerarasıcılığın Avrupa güvenlik entegrasyonunun güncel durumunu izah etmededaha çok açıklayıcı güce sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Security integration in the European Union is one of the most significant andcontentious issues on the integration agenda. It is problematic because security liesdirectly at the core of state sovereignty (i.e. as part of high-politics) and the potentialimplications of its integration threaten the nation-state as the sole exerciser ofsovereignty. On the other hand, security integration is necessary if the European Unionis to close the gap between its economic power and political influence in internationalaffairs. This dichotomy ensures that security is a recurrent theme in the discussionsrelated to the deepening of European integration while it is being conspicuouslyprevented from taking a communitarian characteristic.In order to account for the dynamics behind the state and development of Europeansecurity integration, this study draws upon intergovernmentalism and neofunctionalismas two theoretical frameworks offering competing interpretations of the possibility ofintegration in high-politics at the European level and of the relative role public opinionplays in shaping member state preferences towards security integration. An analysis ofthe Intergovernmental Conferences leading up to the Maastricht, Amsterdam and NiceTreaties together with Eurobarometer survey data reveals that intergovernmentalism hasmore explanatory power in accounting for the current state of European securityintegration.