Kamu memur sendikalarında çalışan yönetici kadınlar
Women managers in public service unions
- Tez No: 204848
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SONGÜL SALLAN GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Sendikal Hareket, MemurSendikacılığı, Gender, Union Movement, Public Service Union
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Çalışmanın ilk bölümünde kadınların çalışma, sendika ve yönetsel konumlaragelmelerini açıklayan ekonomik, sosyolojik ve feminist kuramlar değerlendirilmiştir.İkinci bölümünde sendikacılığın tarihsel gelişimi, dünü bugünü ve öncü ülkedeneyimleri, çalışma hayatı içerisinde kadının konumu, memur sendikacılığı vememur sendikalarında kadının konumu ve uluslar arası mevzuatta kadınların sendikalhakları memur sendikacılığı bağlamında ele alınmıştır. Üçüncü bölümde araştırmanınbulguları analiz edilerek yorumlanmıştır. Ayrıca görüşmeler sonucunda elde edilenverilerden kategorik içerik analizi yapılmıştır. Son bölümde ise araştırma bulgularıdeğerlendirilmiş ve sendikacı yönetici kadınların sorunlarının çözümüne yöneliköneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The first chapter of this study is assigned to explain economic, sociologicaland feminist theories regarding women with administrative status in the workplaceand in the unions. In the second chapter; historical background of the unions andpublic service unions, practices in pioneering countries, status of women inworkplace and in public service unions and unionization rights of women ininternational law are examined within the context of public service unions. In thethird chapter, findings of the research are analyzed and interpreted. Additionally, thedata obtained from the interviews are interpreted by using categorical contentanalysis. Finally, findings of the study are assessed and solutions regarding theproblems of women managers in the unions are recommended.