Portföy oluşturmada kurumsal yatırımcı yaklaşımı
Institutional inversters' approach on portfolio forming
- Tez No: 204857
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYRETTİN USUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yatırımcı, Portföy Oluşturma, Türkiye'de KurumsalYatırımcılar, Kurumsal Yatırım Araçları, Modern Portföy Yaklaşımı, YatırımYaparken Gözönünde Bulundurulan Kriterler, Kurumsal Yatırımcı Davranışı, Institutional Investor, Portfolio Forming, Institutional Investors inTurkey, Institutional Investment Instruments, Modern Portfolio Approach, Prioritiesfor Portfolio Management, Institutional Investor Behavior
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tezin amacı, kurumsal yatırım şirketlerinde çalışan uzmanların portföyoluştururken nasıl davrandıklarını araştırmaktır. Çalışmanın temel çıkış noktası,menkul kıymet piyasalarında gün geçtikçe önemi artan kurumsal yatırımcıların,yatırım kararı alırken hangi yöntemleri kullandıklarını ve yatırım araçlarını seçerkenhangi kriterleri göz önünde bulundurduklarını incelemektir.Çalışmanın genel kavramlar bölümünde kurumsal portföy yöneticiliğialanında temel oluşturacak tanımlara ve geçmişten günümüze portföy oluşturmadakullanılan yöntemlere yer verilmiştir.Üçüncü bölümde kurumsal yatırımcı kavramı üzerinde durulmuş ve kurumsalyatırımcı türleri araştırılmıştır. Yatırım fonları, yatırım ortaklıkları, portföy yönetimşirketleri, sosyal güvenlik kurumları, emeklilik fonları ve özel sigorta şirketleri yapıolarak ve çalışma esasları bakımından analiz edilmeye çalışılmıştır. OECDistatistikleri ve Sermaye Piyasası Kurumu verileri kullanılarak Dünya'da veTürkiye'de kurumsal yatırımların gelişimi anlatılmıştır. Bireysel yatırımcılarınkurumsal yatırımcılardan farkları belirtilmiş ve kurumsal yatırımların piyasalaraetkileri araştırılmıştır.Son bölümde Türkiye'de faaliyet gösteren kurumsal yatırımcıların yatırımaracı tercihi yaparken hangi kriterlere önem verdiği ve hangi modelleri kullandığı,kurumsal yatırım şirketlerinde çalışan uzmanlara bir anket yardımıyla sorulmuştur.Anketlerin büyük bölümü elektronik ortamda derlenmiş ve analiz edilmiştir.Bu çalışmayla amaçlanan, daha önce bireysel yatırımcı merkezli yapılanaraştırmalara, kurumsal yatırımcı davranışlarını analiz eden bir çalışmaylakatılmaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is understanding the institutional investors? behaviorson portfolio forming. This study?s starting point is to examine the methods ofinstitutional investors and their priorities for choosing investment instruments wherethe institutional investors importance in security markets increase day by day.In the main concepts part, definitions about institutional portfoliomanagement and methods used for portfolio forming since past to now are stated.In part III, is examined the institutional investor concept and investor types.Mutual funds, investment trusts, portfolio management companies, social securityorganizations, retirement funds, and private insurance firms are analyzed in terms ofstructure and working principles. OECD statistics and Capital Markets Board ofTurkey data are used for explaining the institutional investments development. Thedifferences between individual investors and institutional investors are stated and theeffects of institutional investments to the markets are explored.In the last part, a questionnaire is asked to institutional investors. The aim ofthe questionnaire is to understand the investors? preferences for portfoliomanagement and models they use. Most of the questionnaires collected by e-mailsand analyzed by SPSS.With this study, I would like to analyze the institutional investors? behaviorswhich were done for individual investors before.