Developing reflective teachers: A study on perception and improvement of reflection in pre-service teacher education
Yansıtıcı düşünen öğretmen yetiştirme: Hizmet öncesi öğretmen eğitiminde yansıtıcı düşünmenin algısı ve geliştirilmesi üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 205060
  2. Yazar: SENEM ŞANAL ERGİNEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yansıtıcı düşünme, hizmet öncesi öğretmen eğitimi, uygulamadersi, akran değerlendirmesi.vii, Reflection, pre-service teacher, practicum, microteaching, peerfeedback.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
ÖZYANSITICI DÜŞÜNEN ÖĞRETMEN YETİŞTİRME:HİZMET ÖNCESİ ÖĞRETMEN EĞİTİMİNDE YANSITICI DÜŞÜNMENİNALGISI VE GELİŞTİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMAŞanal Erginel, SenemDoktora, Eğitim Bilimleri BölümüTez Yöneticisi : Prof. Dr. Ali YıldırımMayıs, 2006, 232 sayfaBu çalışmanın amacı hizmet öncesi öğretmen eğitiminde yansıtıcı düşünmeningeliştirilmesini araştırmaktır. Araştırma çerçevesinde öğretmen adaylarınınyansıtıcı düşünmeyi nasıl algıladıkları ve bu süreç boyunca hangi konularüzerinde yansıtıcı düşündükleri çalışılmıştır. Tüm bunlarla bağlantılı olarakyansıtıcı düşünmeyi teşvik eden farklı yöntemlerin, öğretmen adaylarında budüşünce modelinin geliştirilmesi üzerine olan etkileri incelenmiştir.Bu çalışma nitel araştırma paradigması çerçevesinde gerçekleştirilen ve eylemaraştırması desenini içeren bir durum çalışmasıdır. Çalışma örneklemi KuzeyKıbrıs'ta bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde İngilizce ÖğretmenliğiBölümü'nde lisans eğitimi alan ve son sınıfta okuyan 30 öğretmen adayıdır.Yönlendirme eşliğinde tutulan haftalık günlükler, banda kaydedilmiş yansıtıcıetkileşimler ve görüşmeler, öğrencilerin kısa derslerinin video kayıtlarının analizi,anketler, ve gözlemler bu çalışmanın veri toplama yöntemlerini oluşturmaktadır.Çalışmaya katılan öğretmen adayları yansıtıcı düşünmeyi içeren uygulamasürecinde işbirliğinin önemli bir rol oynadığını belirtmişlerdir. Bu sürecin kendiviöğretme biçimleri üzerinde farkındalık yarattığını, yani öğretmen olarak kendikendilerini tanımaya ve bununla birlikte mesleki kimliklerinin oluşmasınayardımcı olduğunu algılamışlardır. Öğretmen adayları genel olarak yansıtıcıdüşünme sürecini olumlu olarak değerlendirmiş ve bu süreç boyunca kendilerinesağlanan yönlendirmeyi gerekli bulmuşlardır.Öğretmen adayları uygulama sürecinde yansıtıcı olarak düşünürken öğretimyöntemleri, öğrenci güdülenmesi ve sınıf yönetimi gibi konularayoğunlaşmışlardır.Uygulama dersi boyunca öğretmen adayları yansıtıcı düşünmede bir gelişmekaydetmişlerdir. Akademik dönemin sonuna doğru, yansıtıcı olarak düşünürkenkuramsal bilgilerini ve kısıtlı bir biçimde olsa da durumsal etkenleri gözönündebulundurmaya başlamışlardır. Günlük tutmanın, bazı kaygılara rağmen, yansıtıcıdüşünmeyi geliştiren etkili bir yöntem olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDEVELOPING REFLECTIVE TEACHERS:A STUDY ON PERCEPTION AND IMPROVEMENTOF REFLECTION IN PRE-SERVICE TEACHER EDUCATIONŞanal Erginel, SenemPh.D., Department of Educational SciencesSupervisor: Prof. Dr. Ali YıldırımMay 2006, 232 pagesThis study is a detailed examination of reflection in pre-service teacher education.It focuses on the process of the promotion of reflective thinking in teachereducation. Within this process, it considers pre-service teachers? perceptions onbecoming reflective and their focus of attention throughout their practicum. Inrelation to these, it analyzes pre-service teachers? improvement in reflection byfocusing on various methods of promotion for reflectivity.This is a case study that was conducted in the form of an action research inqualitative research paradigm. The participants were 30 pre-service teachers in anundergraduate teacher education program of English language at EasternMediterranean University, Famagusta, North Cyprus.Data collection consisted of weekly guided journal entries, tape-recordedreflective interactions and interviews, assignment on videotaped microteaching,questionnaires and observations.The findings of the study indicated that the pre-service teachers perceived that thecollaboration had an important role in the promotion of reflection. The reflectiveivprocess enhanced their self-awareness towards their teaching, which contributedto their professional identity development as teachers. It was found out that thepre-service teachers felt enthusiastic about reflection and that they valuedguidance within the reflective process.It was indicated that the pre-service teachers focused primarily on the instructionalprocesses, motivation, and on classroom management while reflecting on theirexperiences, while having emphasis on effective teaching so that desiredobjectives are achieved.The study revealed that there was a developmental process in pre-service teachers?reflectivity in this course. Towards the end of the course, they incorporated theirtheoretical background and considered contextual factors in reflecting on theirexperiences, while these factors were limited to learners? ages, language levels,and learning styles. Despite the fact that journals attracted reservations from somepre-service teachers, the findings indicated that they distinctively promotedreflectivity throughout the process.