Türkiye'de dinsel politik yapı ve avrupa birliği süreci
Religious politic structure in Turkey and European Union process
- Tez No: 205218
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAZMİ ÜSTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Religion, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Sekülerizm, Çağdaşlaşma, Din, Siyasal slam, European Union, Secularizm, To Became contemporary, Religion, Political Islam
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
1980'li yılların sonu, hızlı bir değişim sürecinin başlangıcı olmuştur.Hem ekonomik hem de siyasal yapılanmaların yaşandığı dönemde Türkiye,dünyanın en çok sorun yaşanan bölgesi oldu. Kuzey Irak'ta yeni oluşum, Kıbrıssorunu, Ege'de Yunanistan ile sorunlar, Ermenistan'ın soykırım iddiası, laik vedemokratik rejime yönelik radikal slamcı terör tehditleri, azınlıklar konusugibi dışarıdan dayatılan sorunlar vsâ¦Bir ucu emperyalizm, bir ucu irtica olan tehdit ikilemiâ¦Türkiye, bir yanda iç ve dış sorunlarla mücadele ederken bir yandan dayeni dünya düzeni içinde kendisine yer aramaktadır.Türkiye tercihini 1960'lı yılların sonlarından itibaren AT içinde Batı ileberaber olma yönünde göstermesine rağmen; iç çekişmeler, siyasal kesintiler vedin faktörünün dikkate alınması nedeniyle gerçekleştirememiştir.Artık küreselleşmeyle açıklanan günümüz uluslararası ilişkiler ağındaTürkiye'nin dış politika gündeminde hâlâ belirginleşmeyen AB'ye girme çabasıvardır. Türkiye güçlü bir ülkedir; ancak işbirliği ivmesinin giderek arttığıuluslararası sistemin etkilerini, yalnız karşılayacak güçte de değildir.AB elbette bir ideal, ütopya ve dünya cenneti değil; fakat birdemokratikleşme, kalkınma umudu ve çabasıdır.Ülkemizdeki bu süreci, din-devlet ilişkisi içinde incelemeye çalıştım.Böylesine zor ve iddialı bir konuda bir değerlendirmede bulunmak içindeğil, sadece öğrenmek için çaba harcadım.
Özet (Çeviri)
The end of the 1980's, became the start of a progression, rapid in change.In a period, with both economical and political constructions, Turkey becamethe most problematic region in the world. The new formation in Northern Irak,the Kibris issue, problems with Greece at the Agean, allegations of genociderelating to Armenia, radical Islamic terror threats directed towards the secularand democratic regime, and problems related to foriegn pressure such as thestate of minorities, etc.The dilemma of menace, linked with one end to imperialism and theother to political/social reaction.Turkey, on the one hand, while contending with internal and foreignmatters, is with the other hand, searching for a placein this new world order.In spite of Turkey's preference, from the end of the 1960's on, to be withthe west within the European Community, did not materialize owing to internalbickering, political turmoil, and the religion factor that was took intoconsideration.There is, in existence, in Turkey's foreign policy agenda, an indefiniteeffort to join the European Union in relation to the international relationsnetwork, from now on defined as globalization. Turkey is a influental country,however alone,it is not powerfull enough to respond to the effects of an international systemwhere there is a gradual rise in momentum in respect to cooperation.The EU is certainly not an ideal, utopia or an earth's heaven; yet it ishope and effort for improvement and democracy.I tried to examine these developments, within context to the relation of religionand state.I strived, not to evaluate a difficult and challenging topic, but only to learn.