Dünya tekstil ve konfeksiyon sektöründeki eğilimler çerçevesinde Türk tekstil ve konfeksiyon sektörü için bir strateji önerisi: Marka yaratmak
A Strategy suggestion: Creating brand for Turk textile and apparel sector in the frame of the world textile and apparel sector's tendencies
  1. Tez No: 205286
  2. Yazar: ESRA YARICI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMRA AYTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, İşletme, Textile and Textile Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Eğilimler, KotalarSonrası Dönem, Rekabet Unsurları, Marka Yaratmanın Önemi, Markalaşma Süreciv, Tendencies of Textile and Apparel Sector, After Phase OutThe Quotas, Competitive Elements, The Importance of Creating Brand, The Process of Brandingvi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziDünya Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründeki Eğilimler Çerçevesinde TürkTekstil ve Konfeksiyon Sektörü çin Bir Strateji Önerisi: Marka YaratmakEsra YARICIDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri Enstitüsüşletme Anabilim DalıUluslararası şletmecilik ProgramıUluslararası pazarlarda yaşanmakta olan ticaret ve üretim alanındakieğilimler ile tüketici taleplerinde meydana gelen değişimlerden diğer sektörlergibi tekstil ve konfeksiyon sektörü de etkilenmekte ve sektörde yeni rekabetunsurları ortaya çıkmaktadır.Bu çalışmanın amacı, ihracata dayalı sanayileşme sürecininbaşlangıcından bu güne ülkemiz lokomotif sektörlerinden biri olması nedeniyle,Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün kendine has ve dünya piyasalarıkaynaklı sorunlarına çözüm önerileri getirmek ve sektörde marka yaratmanınstratejik önemini ifade etmektir.Çalışmanın sonuçları göstermiştir ki; thalatta kotaların son bulduğu2005 yılı sonrası tekstil ve giyimdeki ticaret akışlarına, sahip olunan kotalar yada ticaret anlaşmalarından ziyade, rekabet gücüne dayalı unsurlar tarafındanşekil verilmeye başlanmıştır. Dünya tekstil ve konfeksiyon sektöründekieğilimlerin yarattığı güçlü rekabet ortamında, sürdürülebilir bir rekabet gücüiçin Türk tekstil ve konfeksiyon sektörü yeni rekabet unsurlarına önem vermelive uluslararası markalar yaratma strateji üzerine odaklanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster DegreeA Strategy Suggestion: Creating Brand For Turk Textile and Apparel Sector InThe Frame of The World Textile and Apparel Sector?s TendenciesEsra YARICIDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of ManagementInternational Business Administration ProgramTextile and apparel sector being affected by the changing trends ofdemand and tendencies of trade and production in the international markets asthe other sectors and as a result of this the new competitive elements born in thesector.The aim of this study is noticing the strategic importance of creatingbrand and giving suggestion to the own problems and widespread problems ofTurk textile and apparel sector which is the one of the pilot sectors of Turkeyfrom the beginning of export oriented industrialization up until now, for havinga sustainable competitive strength in the international markets.The results of this study showed that after phase out the import quotas at2005, flow of commerce of textile and clothing are being under way of to shapeout by competitive elements not by quotas and trade agreements. Turk Textileand Apparel Sector must take notice of the new competitive elements and focuson to the strategy of creating international brands for having a sustainablecompetitive strength in the competitive atmosphere which created by worldtextile and apparel sector?s tendencies.