Uluslararası stratejik pazarlama açısından ihracat pazarlama stratejileri ve ihracat pazarlama planlaması
Export marketing strategies and export marketing planning for international strategic marketing
  1. Tez No: 205356
  2. Yazar: BEKTAŞ SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER BAYBARS TEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İhracat, Strateji, Planlama, Export, Strategy, Planning
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZETTezli Yüksek Lisans ProjesiUluslararası Stratejik Pazarlama Açısından İhracat Pazarlama Stratejileri Veİhracat Pazarlama Planının HazırlanmasıBektaş SARIDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri Enstitüsüİşletme Anabilim DalıPazarlama ProgramıUluslararası pazarlama alanında özellikle son yirmi yıldır çok fazlasayıda çalışmalar yapılmıştır. Araştırma konularının ortak özelliği isefirmaların globalleşen dünya koşullarında başarılı bir şekilde rekabetedebilmelerini sağlayabilmek için izlemeleri gereken stratejileri belirlemeyeyöneliktir.Ulusal ve uluslararası pazarlarda globalleşme sonucu artan rekabetkoşulları ile firmalar uluslararası pazarlara yönelirken ihracat faaliyetlerini dedaha aktif olarak gerçekleştirmek durumunda kalmaktadırlar. Türkiye gibigelişmekte olan ülkelerde ise ihracatın ekonomik kalkınmanın önemli bir iticigücü olması nedeniyle firmaların ihracat stratejilerinin ülkemizin gelişimi vegüçlenmesi açısından önemi çok daha iyi anlaşılmaktadır.Içinde bulunduğumuz yüzyılda özellikle internetin çok hızlı bir şekildegelişimesi ve yaygınlaşması ihracatçıların pazarlama stratejilerinde bugelişmelere paralel olarak uyumlu bir yapısallığa doğru gitmelerini zornulukılmaktadır. Dünya üzerinde yaşanan ekonomik, teknolojik ve politikgelişmeler ihracat yapanfirmalar açısında yeni fırsatların doğmasına ve bufırsatların değerlendirilebilmesi için de yeni ihracat stratejileri geliştirmeyi birzorunluluk haline getirmektedir. Ürün kalitesi kadar hizmet kalitesi deuluslararası pazarlarda başarılı bir şekilde rekabet edebilmenin önkoşullarıarasına yerini almaya başlamış ve günümüzde artık firmaların birçoğu kaliteliürün üretebilme çizgisini yakalamıştır. Günümüzde firmalar arası rekabet ürünkalitesi ve fiyatının yanında daha çok sağlanan hizmet kalitesi ile ölçülebilir birhale gelmiştir. Uluslararası pazarlarda faaliyet gösteren firmalar müşterimemnuniyeti ve tatmini kavramlarını baz alarak kaliteli ürün yanında buürünün müşterinin istediği yer ve zamanda uygun fiyatla tedarik edilmesi içinstratejiler belirlemeye yönelmektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTExport Marketing Strategies and Export Marketing Planning for InternationalStrategic MarketingBektaş SARIDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of MarketingDuring the last 20 years many research have been done in the area ofinternational marketing. The common point of the research was to identify thestrategy which has to be followed by the companies that will bring them theconditions to be the most competitive one during the globalization of the world.The competition both in national and international market has beenincreasing as a result of globalization. Companies heading to internationalmarkets because of this fact need to be more aggressive and actualize theirexport operations more active than ever. In the developing countries likeTurkey export is absolutely the best power to economical growing. It is clearlyunderstood that the export strategies of local companies are very important toour country for supporting the economy and make it stronger.In the last century the fast improvement of the internet and expandinginternet usage forced the companies to be organized paralelly for their exportstrategy.The economical, technological and political developments haveprovided new opportunities to export companies. To take the advantage of theseopportunitiesall the companies have to set new export strategies. As much as the productquality, the service quality has also become one the most important facts in thecompetition and most of the companies have now succeeded to producequalified goods. Today the competition between the companies are recognizedmore by their service quality than their product quality and their product price.The companies taking share in international market are now consideringcustomer satisfaction as much as product quality and they are identifyingstrategies to supply the products the customer needs at required place, atrequired time and at required price