İş-aile yaşam çatışmasının iş stresi, iş doyumu ve örgütsel bağlılık üzerindeki etkileri: ilaç sektöründe bir araştırma
The Effects of work family conflict on job stress, job satisfaction and organizational commitment: A study in the pharmaceutical industry
  1. Tez No: 205447
  2. Yazar: İBRAHİM EFE EFEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş-Aile Yaşam Çatışması, İş Stresi, İş Doyumu, Örgütsel Bağlılık, İlaç Sektörü, Work-Family Conflict, Job Stress, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Pharmaceutical Industry
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
iiÖZETİŞ-AİLE YAŞAM ÇATIŞMASININ İŞ STRESİ, İŞ DOYUMU VE ÖRGÜTSELBAĞLILIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: İLAÇ SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMAİbrahim Efe EFEOĞLUDoktora Tezi, İşletme Anabilim DalıDanışman: Prof.Dr. Hüseyin ÖZGENAralık, 2006, 158 SayfaBu çalışmada, çalışanların iş-aile yaşam çatışması düzeylerinin iş stresi,iş doyumu ve örgütsel bağlılık düzeyleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Buamaçla, ilaç sektöründe faaliyet gösteren firmalardan Adana ilinde bölgemüdürlükleri bulunanların tıbbi ilaç tanıtımından sorumlu çalışanlarıyla yapılananket çalışması yoluyla elde edilen bulgular örgüt kuramı çerçevesindedeğerlendirilmiştir.Araştırma sonuçları, ilk olarak, iş-aile yaşam çatışmasının ve iş-aileçatışmasının iş stresi üzerinde pozitif yönde etkisinin bulunduğunugöstermektedir. Aile-iş çatışmasının ise, iş stresi üzerinde anlamlı bir etkisibulunmamaktadır. İkinci olarak, iş-aile yaşam çatışması ve iş-aile çatışmasınıniş doyumu üzerinde pozitif yönde etkisi bulunmaktadır. Aile-iş çatışmasının ise,iş doyumu üzerinde anlamlı bir etkisine rastlanmamıştır. Üçüncü olarak, iş-aileyaşam çatışması ve aile-iş çatışmasının örgütsel bağlılık üzerinde negatif yöndeetkisi bulunmaktadır. İş-aile çatışmasının ise, örgütsel bağlılık üzerinde anlamlıbir etkisine rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTTHE EFFECTS OF WORK FAMILY CONFLICT ON JOB STRES, JOBSATISFACTION AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT: A STUDY IN THEPHARMACEUTICAL INDUSTRYİbrahim Efe EFEOĞLUDoctoral Dissertation, Department of Business AdministrationSupervisor: Prof.Dr. Hüseyin ÖZGENDecember, 2006, 162 PagesIn this study, the effets of work-family conflict on employees? job stress,job satisfaction and organizational commitment levels are investigated. In theaim of this, the data obtained from the employees of pharmaceutical companies,which have regional offices in Adana, via surveys are analyzed in the extent oforganization theory.The result of this study reveals that work-family conflict and work tofamily conflict have positive effects on job stress. Family to work conflict has noeffects on job stress. Secondly, work-family conflict work to family conflict havepositive effects on job satisfaction while no evidence has been found regardingthe effects of family to work conflict on job satisfaction. Thirdly, work-familyconflict and work to family conflict have negative effects on organizationalcommitment while no evience has been found regarding the effects of work tofamily conflict on organizational commitment.