İş-aile çatışmasının çalışan bağlılığı ve çalışan memnuniyetine etkisi
The effects of work-family conflict on organizatonal commitment and employee satisfaction
  1. Tez No: 627646
  2. Yazar: HATİCE ESRA YILMAZARSLAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHTEREM ŞEBNEM ENSARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş-aile Çatışması, Örgütsel Bağlılık, Çalışan Memnuniyeti, Özel Sektör, Work-family Conflict, Organizational Commitment, Employee Satisfaction, Private Sector
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada çalışanların iş-aile yaşam çatışması düzeylerinin; çalışan memnuniyeti ve örgütsel bağlılık düzeyleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. İş yerinde, işverenlerin çalışanlardan fazla mesai, hafta sonu dahil çalışma gibi aile düzenlerini bozacak türde isteklerinin örgütsel bağlılığı ve memnuniyeti azaltacağı düşünülmektedir. Bu ilişkiyi ortaya koymak için, bu çalışmada iş aile çatışması, örgütsel bağlılık ve çalışan memnuniyeti olmak üzere üç değişken kullanılmıştır. Örgütsel bağlılık boyutlarından duygusal bağlılık ve devamlılık bağlılığı boyutları çalışma kapsamında ele alınmıştır. Bu amaçla 217 özel sektör (lojistik) çalışanından anket yoluyla elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Anketlerde elde edilen verilerin bağımsız gruplar t testi, tek yönlü ANOVA testi, Tukey ve Scheffe Post Hoc testleri, Pearson çarpım momentler korelasyon analizi ve lineer regresyon analizi ile istatiksel analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre çalışan memnuniyeti ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönde anlamlı ve kuvvetli bir ilişki tespit edilmiştir. Çalışanların çalışan memnuniyeti düzeyleri örgütsel bağlılıkları üzerinde pozitif yönde anlamlı şiddetli etkiye de sahiptir. Çalışanların cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, gelir seviyesi, çocukların olup olmaması ve haftalık mesai saatleri ile fazla mesai gibi değişkenler örgütsel bağlılık ve çalışan memnuniyeti düzeylerini anlamlı etkilememektedir. Bununla birlikte katılımcıların eğitim düzeyleri, çalışma süresi ve fazla mesai durumları iş aile çatışma düzeylerini anlamlı etkilemektedir. Çalışan memnuniyetinin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinde; iş-aile çatışması diğer bir bağımsız değişken olarak dahil edildiğinde çalışan memnuniyetinin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinde azalma olduğu (iş aile çatışmasının bu ilişkide kısmi aracılık etkisi olduğu) da saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects work-family conflict on organizational commitment and employee satisfaction. It is thought that employers' requests in the workplace, that would disturb family life such as overtime, working over the weekend will reduce organizational commitment and satisfaction. In order to reveal this relationship, three variables were used in this study: work-family conflict, organizational commitment and employee satisfaction. Affective commitment and continuance commitment dimensions, which are among the organizaional commitment dimensions were discussed within the scope of this study. For this purpose, the findings obtained through questionnaires from 217 private sector (logistics) employees were evaluated. The data obtained in the questionnaires were analyzed by independent groups t test, one way ANOVA test, Tukey and Scheffe Post Hoc tests, Pearson product moments correlation analysis and linear regression analysis. According to the results of the study, a positive and significant relationship was found between employee satisfaction and organizational commitment. Employee satisfaction levels of the employees had also a significant positive effect on organizational commitment. The variables such as gender, marital status, education level, and income level, presence of children and weekly working hours and work overtime do not significantly affect organizational commitment and employee satisfaction levels. However, the educational level, working time and working overtime conditions of the employees significantly affect the levels of family conflict. It has also been found that the effect of employee satisfaction on organizational commitment is partially mediated by work-family conflicts.