Reel iş çevrim kuramı
Real business cycle theory
  1. Tez No: 205451
  2. Yazar: ALİ ACARAVCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERHAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: ş Çevrimi, Stilize Gerçekler, Türkiye Ekonomisi, Kalibrasyon, Hesaplanabilir Deney, Business Cycle, Stylized Facts, Turkish Economy, Calibration, Computational Experiment
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZETREEL Ş ÇEVR M KURAMIAli ACARAVCIDoktora Tezi, ktisat Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Erhan YILDIRIMEylül 2006, 140 sayfaReel ş Çevrim (RBC) kuramına göre ekonomik faaliyetteki dalgalanmalar,ekonomik ajanların verimliliğe gelen stokastik şoklara verdiği optimal tepkilersonucunda ortaya çıkmaktadır. Dışsal verimlilik şokları ve dönemlerarası ikame, itkimekanizması ve yayılma mekanizmasını oluşturmaktadır. Genişletilmiş Reel ş Çevrim(ARBC) Modelleri, ilk RBC modellerindeki yetersizlikleri ortadan kaldırmak içingeliştirilmiştir.RBC yaklaşımı, stilize gerçekler olarak adlandırılan çevrimlerin nitelözellikleriyle ilgilenmektedir. Türkiye imalat sanayiinde, istihdam, reel ücretler veişgücü üretkenliği, çevrimle aynı yönde hareket etmektedir. Fiyatlar ve enflasyon,çevrimle ters yönde hareket etmektedir. Bu gözlemler, RBC kuramının beklentileri iletutarlıdır.Türkiye ekonomisindeki iş çevrimleri, stokastik genel denge modelleriyle analizedilmiştir. Standart reel iş çevrim modelinin (King, Plosser ve Rebelo, 1988) açıklamagücü düşüktür. Bölünemez işgücü (Hansen, 1985) ve nakit-avans kısıtlı (Cooley veHansen, 1989) iş çevrim modellerinin benzetim sonuçları, standart modelden dahaiyidir. Maliye politikasıyla genişletilmiş RBC modeli (Baxter ve King, 1993), gerçekverilerdeki göreceli değişkenliklere en yakın sonuçlara sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTREAL BUSINESS CYCLE THEORYAli ACARAVCIPh.D. Thesis, Economics DepartmentSupervisor: Prof. Dr. Erhan YILDIRIMSeptember 2006, 140 pagesAccording to Real Business Cycle (RBC) theory, fluctuations in economicactivity have emerged as a result of economic agents? optimal response to stochasticshocks on productivity. Exogenous productivity shocks and intertemporal substitutionhave constituted the impulse mechanism and propagation mechanism respectively.Augmented Reel Business Cycle (ARBC) models have been developed to eliminate theinadequacies of the first RBC models.The RBC approach has also concerned qualitative features of cycles called asstylized facts. Employment, real wages and labor productivity are procyclical in Turkishmanufacturing industry. Besides this prices and inflation are countercyclical. Theseobservations are consistent with the expectations of the RBC theory.Business cycles in Turkish economy had been analysed by using stochasticgeneral equilibrium models. Standard RBC model (King, Plosser ve Rebelo, 1988) haslower explanation power. Indivisible labor (Hansen, 1985) and cash-in-advance (Cooleyve Hansen, 1989) business cycle models have better simulation results than standardmodel. The augmented RBC model with fiscal policy variables (Baxter ve King, 1993)has very close results to relative volatilities in data.