Increasing efl teachers' awareness on global issues in elt classroom
İngilizce öğretiminde yabancı dil öğretmenlerinin evrensel konular hakkında farkındalıklarının arttırılması
- Tez No: 205452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İçerik Merkezli Dil Öğretimi, Common European Framework, Evrensel Eğitim, Evrensel Meseleler, Evrensel Değerler, Content-Based Language Instruction, Common European Framework, Global Education, Global Issues, Global Values
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
IIÖZETİNG İLİZCE ÖĞRETİMİNDE YABANCI DİL ÖĞRETMENLERİNİNEVRENSEL K ONULAR HAK K INDA FARK INDALIK LARININARTTIRILMASISüleyman Sed at ÇAVDARYüksek Li san s Tezi, İngi li z Di li Eğitimi Ana Bili m DalıDanışman : Doç. Dr. Zuhal OK ANEylü l, 2006, 105 SayfaBu çalışma, yabancı dil öğretmenlerinin evrensel eğitim ve evrensel meselelerdeilgilerinin artırılmasını amaçlamak üzere yapılmıştır. Çalışmada, yabancı dil öğretimi,öğrenimi ve değerlendirilmesi konularında Common European Framework (CEF)tarafından önerilen en yeni yaklaşım ve öneriler de dikkate alınarak, içerik merkezliyabancı dil öğretimi temelinde evrensel meseleler ve evrensel değerler açıklanmış,evrensel eğitim konusunda bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir.Çalışmada ayrıca, bir Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan'da lise düzeyinde görevliİngilizce öğretmenleri ile, sözkonusu oluşuma aday bir ülke olan Türkiye'deki liselerdegörevli İngilizce öğretmenlerinin, evrensel eğitim, evrensel meseleler ve evrenseldeğerler konularındaki görüşleri ve tutumları bir anket aracılığıyla tespit edilmiş vefarklılıklar ortaya konulmuştur.Çalışmada 109'u Türkiye'yi ve 79'u Yunanistan'ı temsil eden 181 İngilizceöğretmenine bir anket uygulanmış; ayrıca 16 İngilizce öğretmeni ile daha detaylı bilgiyeulaşmak üzere röportaj yapılarak araştırma sorularına cevaplar bulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
IABSTRACTINCREASING EFL TEACHERS?AWARENESS ON GLOBAL ISSUES IN ELTCLASSROOMSüleyman Sedat ÇAVDARMaster of Arts, English Language DepartmentSupervisor: Assoc. Prof Zuhal OKANSeptember, 2006, 105 PagesThe purpose of this study is to contribute to the literature on teachers? attitudesabout bringing the global issues to their EFL classrooms. It examines the global issuesand values in education through Content Based Language Instruction (CBLI),considering the new approaches and preferences brought to ELT classroom by CommonEuropean Framework (CEF) and aims to increase teachers? awareness of critical globalissues that would lead to an appreciation for the interdependency among nations andraise tolerance levels for differences in others. It also looks for the differences betweenthe beliefs and attitudes on global education, global issues and global values of EFLteachers in Turkey and Greece.The study was conducted with 181 EFL teachers representing Turkey andGreece. 109 of the participants were Turkish high school EFL teachers representingdifferent parts of the country and 79 of the participants were from Athens, Greece.Through a questionnaire and interviews with 16 EFL teachers, the data were collectedand analyzed by means of casual-comperative and t-test values calculated on SPSS(Statistical Package for the Social Science).