İlköğretim 8. sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde ders içeriğinin yapıcı öğrenme kuramına göre düzenlenmesinin akademik başarıya etkisi
The effects of designing lesson content according to the constructivits learning theory in primary sth class Turkish Republic Revolution History and Ataturk's political doctrine on academic succes of students
- Tez No: 205505
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MAHİNUR COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk İnkılap Tarihi, Education and Training, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Yapıcı Öğrenme Kuramı, Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi veAtatürkçülük Dersi, Ders İçeriğinin Düzenlenmesi, Anlam Oluşturma, Constructivist Learning Theory, Turkish Republic RevolutıonHistory And Ataturk?s Political Doctrine, Lesson Content Design, Forming Meaning
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada ilköğretim 8. sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi veAtatürkçülük dersinde ders içeriğinin yapıcı öğrenme kuramına göre düzenlenmesininöğrencilerin öğrenme düzeyleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Son Test Kontrol GrupluDeneysel Desen kullanılan bu çalışma 2004-2005 öğretim yılı Adana Sadıka Sabancıİlköğretim Okulundaki 8. sınıflar arasından, biri deney, diğeri kontrol olmak üzererandom yoluyla seçilen iki grup üzerinde uygulanmıştır.Araştırma verilerinin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsızgruplar t testi ve pearson momentler korelasyon katsayısı istatistiksel analizlerikullanılmıştır. Dersler her iki grupta da araştırmacı tarafından yürütülmüştür.Deney grubunda içerik yapıcı öğrenme kuramına göre oluşturulmuş ve öğretimyapılmış, kontrol grubunda da dersler geleneksel öğretim yöntemiyle işlenmiştir.Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde deney grubundakiöğrencilere ders kitabındaki yazılı bilginin yanında o konuyla ilgili anılar (Atatürk'tenAnılar), imzalanan genelge ve kongrelerin nüshaları, fotoğraflar, film, asetat vb. içeriğinzenginleşmesini sağlayan farklı materyaller verilmiştir. Verilen bu farklı materyallersayesinde farklı sunumları gözleme şansına sahip öğrenciler tamamen kendiöğrenmelerini oluşturmak üzere aktif olmuşlardır. Sonuçta, deney grubundakiöğrencilerin akademik başarıları ve kendi anlamlarını oluşturma düzeylerinin kontrolgrubundaki öğrencilere göre belirgin şekilde arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the effect of designing lesson contents according to constructivistlearning theory on students? learning level process is searched. This study whichexperimental design with last test control group method was used in was applied to twostudent groups (experimental and control group) of students who were randomly chosenamong the 8th class students at Adana Sadıka Sabancı Elementary School in 2004-2005education year.To analyze the research data arithmetic mean, standart deviation, independentsample test and pearson correlation coefficient in statistics were used. The lessons weretaught by the researcher in both student groups.In experimental group the content was formed according to the ConstructivistLearning Theory and taught, but in control group the lessons were taught by the way ofusing Traditional Teaching Methods. In Turkish Republic Revaluation History AndAtaturk?s Political Doctrine lesson besides written knowledge in lesson books, materialswhich improve contents such as; memories related to the subject(memories of Ataturk),samples of signed printed notices and congregations, pictures and films were given tothe students in experimental group. Students who had the chance to observe differentpresentations thanks to these given varies materials have become active to develop theirown learning. As a result; comparison to the students in control group, enhancement inexpermental group students? academic success and forming their own meanings isclearly observed.