İlköğretim 8. sınıf Türkiye Cumhuriyeti inkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde karikatür kullanmanın öğrenci başarısına ve derse karşı tutumuna etkisi
Effects of the use of cartoons in Turkish Republic History and Kemalism lesson on the eighth grade student?s academical success and attitude towards lesson
  1. Tez No: 279598
  2. Yazar: TEVFİK PALAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih öğretimi, karikatür, yapılandırmacı yaklaşım, History teaching, cartoons, constructive approach
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 8. sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi ?Atatürkçülük? ünitesinin karikatür materyali ile öğretiminin öğrenci başarısına ve derse karşı tutumuna etkisi başlığı altında karikatür materyali ile yapılandırmacı yaklaşımın öğrenci başarılarına yönelik etkilerini saptamaya çalışmaktır.Araştırma, karikatür materyalinin Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin eğitimindeki etkililiğini ortaya koyabilmek amacıyla, deneysel nitelikte yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2008?2009 eğitim-öğretim yılında Şanlıurfa ili Akçakale İlçesi 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın deneklerini ise Şanlıurfa ili Akçakale İlçesi Süleyman Şah İlköğretim Okulu'nun 8/A ve 8/B şubelerinde bulunan 56 öğrenci oluşturmaktadır. Bu öğrencilerin 28'i deney grubunu, diğer 28'i ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Araştırmada 8/A sınıfı öğrencileri deney, 8/B sınıfı öğrencileri de kontrol grubu olarak seçilmiştir. 8/A sınıfı olan deney grubuna karikatür materyali destekli yapılamdırmacı öğretim, 8/B sınıfı olan kontrol grubuna ise yapılandırmacı öğretim uygulanmıştır.Araştırmanın sağlıklı uygulanabilmesi amacıyla ders öğretmeni ve öğrenciler karikatür materyalinin ne olduğu noktasında önceden bilgilendirilmiştir. Çalışmamızda, deney ve kontrol grubundaki öğrencilere araştırma sonunda nasıl bir farklılaşma gösterdiklerini tespit etmek amacıyla ünite başında ve sonunda olmak üzere hazırlanan başarı testi ve öğrenci tutum ölçekleri uygulanmıştır. Deney grubu sınıfına karikatür materyaliyle 4 hafta boyunca ?Atatürkçülük? ünitesi işlenmiştir. Deney grubu öğrencileri için oluşturulan eğitim-öğretim ortamları, karikatür materyali ve diğer görsel-işitsel araç ve gereçler yardımıyla zenginleştirilmiştir. Diğer taraftan deney grubuyla eşzamanlı olarak kontrol grubuna da yapılandırmacı yaklaşım kullanılarak ders anlatılmıştır.Araştırmada sonucunda, karikatür materyali ile desteklenmiş yapılandırmacı öğrenmeye göre hazırlanmış öğrenme etkinliklerinin uygulandığı deney grubu ile yapılandırmacı yaklaşımın uygulandığı kontrol grubu arasında ?Atatürkçülük? ünitesindeki başarıları ve derse karşı tutumları bakımından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of using cartoons in the unit of Kemalism in Turkish Republic Reform History and Kemalism lesson and the effects of using Constructive Approach on the academical achievements of 8th grade students.The research is empirical in order to determine the effectiveness of the use of cartoons in Turkish Republic Reform History and Kemalism lesson. The population of the study was consisted of the eighth grade students of Sanliurfa, Akcakale in 2008-2009 education year. The sample set of research was consisted of 56 students who were in 8/A and 8/B classes in Suleyman Sah Primary School. 28 students were in experiment group and 28 of them were in control group. 8/A was chosen as experiment group and 8/B was chosen as control group. Cartoons were used in history teaching in 8/A and the Constructive Approach was applied in 8/B.To carry out this research more effectively, the students and the teachers of these classes were informed about cartoons beforehand. Success and Attitude Tests were applied both before and after the research to know about the different success level of students. By using cartoons, the experiment group studied on the unit ?Kemalism? for about four weeks. The education environment prepared for the experiment group were enriched with cartoons and other different audio-visual materials. The control group also studied on the same unit by using the Constructive Approach.As a result of the research, there becomes a meaningful difference in the success and attitude of students in Kemalism Unit in favour of experiment group in which cartoons were used.