Aile hekimliği uygulamasının müşteri/hasta memnuniyetine etkisi
The effect of family medicine to client/patient satisfaction
  1. Tez No: 205688
  2. Yazar: ZENNURE KARADAĞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BELGİN AYDINTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Hekimliği, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Family Medicine, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği uygulaması, hasta tatmini, sağlıkhizmetleri, Family Medicine Use, patient satisfaction, health services
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Son yıllarda hersektörde olduğu gibi sağlık sektörü de bir değişim içindedir. Bu değişimyalnız teknolojik bakımdan olmayıp; sağlık kurumlarının bir işletme gibigörülerek yönetilmesini de gündeme getirmiştir. Aile Hekimliği uygulaması dabu değişimlerden biridir. Bu uygulamayla birlikte kişiler, otoritenin öngördüğüsınırlar içersinde, istediği hekimden sağlık hizmetini alabilme vetanımlayabilme hakkına sahip olmuşlardır.Bu araştırmayla, Düzce ilinde Aile Sağlığı Merkezine başvuranhastaların hizmete yönelik memnuniyetlerinin değerlendirilerek, hastamemnuniyetinin hastaya ilişkin faktörlerden ve kayıtlı olduğu hekiminözelliklerinden incelenen boyutlarda etkilenip etkilenmediğini ortaya koymakamaçlanmıştır. Bu amaçla Düzce ili'nde araştırmanın yapıldığı 7 Aile SağlığıMerkezinde bulunan Aile hekimlerinin ankete katılmayı kabul eden 25 hastasırastgele örnekleme yoluyla seçilmiş ve toplamda 850 hastayla yüzyüzegörüşülerek anketler uygulanmıştır. Ayrıca Aile hekimlerinin bazı özelliklerinhasta memnuniyetinde etkili olup olmadığını incelemek için araştırmakapsamındaki 7 Aile Sağlığı Merkezi'nde görev yapan Aile hekimlerinindemografik bilgileri oluşturulan bir form aracılığı ile toplanmıştır. HastalarınAile hekiminin kim olduğu; hastalara uygulanan anket formunda ve Ailehekimlerinin demografik bilgilerinin toplandığı formda yer alan Aile HekimiNo'su ile takip edilmiştir.Araştırmada memnuniyet altı boyutta incelenmiş ve sonucunda hastamemnuniyetinin hastaya ilişkin faktörlerden ve kayıtlı olduğu hekiminözelliklerinden incelenen boyutlarda etkilendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In recent years, like in everysector there is a change in health sector. This change is not only intechnological means but also the management of health institutions likecompanies is on the agenda. Family Medicine is one of those changes. Inthat practice individuals have the right to have and identify health servicethey want within the limits of authority.With this research, patients? service satisfaction in Düzce city FamilyMedicine Center is analyzed and the aim was to define the effect of patientfactors and practitioner qualities to patient satisfaction. For this purpose, in 7Family Medicine Center under research in Düzce city, family practitioners? 25patients who accepted to join the questionnaire were selected randomly andface-to-face questionnaires were made to 850 patients. Furthermore, in orderto analyze the effect of the qualities of family practitioners on patientsatisfaction, the demographic informations of family practitioners in 7 FamilyMedicine Centers are collected in a form. Patients? doctors are definedfollowing to the patient questionnaire form and practitioners? demographicinformation forms.In this research, the satisfaction is analyzed in six dimensions and inconclusion, the deduction is made as patient satisfaction is effected bypatient factors and practitioner qualities to whom they are registered.