Kariyer eğilim envanterinin geliştirilmesine yönelik bir çalışma
Reliability and validity studies of carrier tendency inventory
  1. Tez No: 205777
  2. Yazar: ŞENGÜL İNAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RAGIP ÖZYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlgi, Yetkinlik Beklentisi, Meslek Tercihleri, İlgi Envanteri, interest, competency belief, vocational preferences, interest inventory
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
iiÖZETKARİYER EĞİLİM ENVANTERİ GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK BİRÇALIŞMAŞengül İNANYüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Ragıp ÖZYÜREKHaziran-2006,120 SayfaBu çalışmada, Türkiye'de bulunan, en az ortaokul mezunu 65 yaşına kadar olanbireyler ile 8. sınıftan itibaren tüm öğrencilerin mesleki ilgilerini ölçen geçerli vegüvenilir bir ölçme aracı geliştirmek amaçlanmıştır (Kariyer Eğilim Envanteri; KEE).Araştırmada model olarak Tracey (2001) tarafından önerilen ilgilerin küresel ölçümümodeli kullanılmıştır. Geliştirilen envanter temel ilgi alanlarının yanında düşük veyüksek saygınlık ilgi alanlarını da ölçmektedir.Madde analizi için, açıklayıcı faktör analizi yöntemi ile her basamakta faktöryükü düşük olan ve başka faktöre yüklenen maddeler irdelenerek madde ifadelerindedeğişimler yapılmıştır. İkinci çalışma sonunda sadece yüksek saygınlık ilgi ve yetkinlikbeklentisi altölçeklerinde basit ve kararlı bir yapıya ulaşılmıştır.Yapı geçerliliği için yapılan iki çalışmada toplam 1850 kişiye ulaşılmıştır.Ulaşılan faktörlerin yüzdelerin ve iç tutarlılık katsayılarının yüksek olduğu görülmüştür.İkinci çalışma sonunda envanterin belirlenen ölçülere tam olarak uyduğu söylenemez.Güvenirlik geçerliliği için Cronbach alfa tutarlılık katsayıları irdelenmiştir.Yapılan geçerlilik ve güvenirlik çalışmaları sonunda elde edilen değerlerin ölçeğingüvenirliğini destekler nitelikte olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTRELIABILITY AND VALIDITY STUDIES OF CARRIER TENDENCYINVENTORYŞengül İNANMaster of Arts Thesis,department of Educational SciencesSupervisor: Assistant Professor Ragıp ÖZYÜREKJune-2006, 120 PagesIn this study,it is aimed to develop a valid and reliable measurement tool whichevaluates the accupational interest of individuals who are graduated from secondaryschool and up to 65- years-old and all students who are as 8th grade (Career TendencyInventory;CTI). The spherical model of Personal Globe Invantory (Tracey, 2001) isused as model.The ınventory that is developed, not only contains basic ınterest areas,but also covers high and low prestige interest areas.For item analysis,the expressions of items are changed by considering the itemswhose factor load is low and which undertakes other factors with the factor analysismethod. At the end of the second study, it has been reached a simple and stablestructure only in the sub-scales of high respectability interest and competenceexpectation.Anumber of 1850 individuals have been reached in two study performed forstructure validity.The percentages of observed factors and coherence theory ofdetermined measures in the end of second study. Result of faktor analysis revealed 13faktörs different from Tracey?s (2001).The Cronbach alfa ınternel consistency, coefficients supported validity ofınventory.Validity and reliability studies demostrated that ınventory of spherical ınterest isan valid an reliable assesment instrument.