Birleşmiş Milletler eşitsizliklerin azaltılması hedefine yönelik öğretmen eğitimi programının geliştirilmesi ve değerlendirilmesi
Designing and evaluation the teacher education program for the United Nations' goal of reducing inequalities
  1. Tez No: 784758
  2. Yazar: CANDAN ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA BIKMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eşitsizliklerin Azaltılması Hedefi, Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim, Öğretmen Eğitimi, Program Geliştirme, Program Değerlendirme, Reducing Inequalities, Education for Sustainable Development (ESD), Teacher Education, Curriculum Development, Curriculum Evaluation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Program Geliştirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Araştırmanın amacı, ilköğretim öğretmenlerinin Birleşmiş Milletler Eşitsizliklerin Azaltılması Hedefine yönelik eğitim gereksinimlerini belirlemek, bu gereksinimlere yönelik öğretmen eğitimi programını hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmektir. Eşitsizliklerin Azaltılması Hedefi; 2015 yılında 193 ülkenin Birleşmiş Milletler çatısı altında küresel sorunların çözümü adına belirlediği 17 hedeften birisidir. Hedef ülkeler arasında ve içinde eşitsizliğin azaltılması için belirlenen 7 alt hedef ve 3 destek hedeften oluşmaktadır. Eşitsizliklerin Azaltılması Hedefi aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma yaklaşımının merkezinde yer almaktadır. Karma yöntem ile tasarlanan çalışmada çok aşamalı araştırma deseni tercih edilmiştir. İlk olarak Eşitsizliklerin Azaltılması Hedefine yönelik öğretmenlerin eğitim ihtiyacı belirlenmiştir. Farklar yaklaşımı kullanılarak olması gereken ile var olan durum arasındaki fark belirlenmiş ve öğretmenlerin eğitim ihtiyacı olarak yorumlanmıştır. İkinci aşamada belirlenen ihtiyaca yönelik olarak BM Eşitsizliklerin Azaltılması Hedefine Yönelik Öğretmen Eğitimi Programı hazırlanmış ve uzman değerlendirmesi yapılarak boyutlarının uygunluğu ve birbiri ile tutarlılığı incelenmiştir. Son aşamada ise eğitim programı çevrimiçi uygulanarak öğretmenlerin Eşitsizliklerin Azaltılması Hedefine yönelik bilgi ve farkındalıklarını geliştirmek açısından etkililiği araştırılmıştır. İhtiyaç analizi sonuçları; Eşitsizliklerin Azaltılması Hedefinin bağlamının yedi ana temadan oluştuğunu, bu temaların ilköğretim eğitiminde ele alınmasının beklendiğini, öğretmenlerin sürdürülebilir kalkınma için eğitimde (ve dolayısıyla eşitsizliklerin azaltılması hedefi için eğitimde) temel öğretmen yeterliklerinin üzerinde konumlanan sürdürülebilir kalkınma eğitimi yeterliklerine sahip olması gerektiğini ortaya koymuştur. Ancak Türkiye'de hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimde sürdürülebilir kalkınma için eğitime yer verilmediği ve program katılımcılarının da benzer eğitim ihtiyaçlarına sahip olduğu görülmüştür. İhtiyaç analizi sonuçlarına göre hazırlanan eğitim programı uzman değerlendirmesine sunulmuştur. İki aşamalı uzman değerlendirmesi sonucunda programın boyutlarının uygun ve tutarlı olduğu anlaşılmıştır. Program 16 ilköğretim öğretmeninin katılımıyla çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar programı; güncel, ilgi çekici, açık, anlaşılır, eşitsizliklerle ilgili günlük yaşam problemlerine çözüm üretebilmek için destekleyici, duygu ve düşüncelere hitap eden bir program olarak değerlendirmiştir. Ayrıca programın katılımcıların; eşitsizliklerin azaltılmasının“imkansız”,“teorik”,“sadece ekonomiyle ilgili”olduğuna ilişkin görüşlerinin değişmesinde, eşitsizliklerin azaltılması hedefi ile ilgili temel kavramların ve alt hedeflerin öğrenilmesinde, öğretmenin sorumlulukları ve eğitimin etkisi hakkında farkındalık oluşmasında ve sınıf içi söylemlerin eşitsizlikler çerçevesinden analiz edilmesinde etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the educational needs of primary school teachers for the United Nations' Goal of Reducing Inequalities, and to prepare, implement and evaluate teacher education program for these needs. The Goal of Reducing Inequalities is one of the 17 goals set by 193 countries under the umbrella of the United Nations in 2015 to solve global problems. The goal consists of 7 sub-targets and 3 supporting targets designed to reduce inequalities within and among countries. The Goal of Reducing Inequalities is also a target at the core of sustainable development goals. This three-fold study follows a mixed method within a multi-stage research design. Firstly, it defined the educational needs of teachers towards the Goal of Reducing Inequalities. Drawing on the difference aproach, the difference between what should be and what is at present was determined and interpreted as the educational needs of teachers. Secondly, The Teacher Education Program for the UN Goal of Reducing Inequalities was designed on the determined needs and the consistency of its dimension was examined through expert evaluation. Lastly, the education program was implemented online, and its effectiveness was tested in terms of improving teachers' knowledge and awareness of the Goal of Reducing Inequalities. The result of the need analysis revealed that the context of the Goal of Reducing Inequalities consists of 7 main themes, that these themes are expected to be adressed in primary education, and that teachers should have sustainable development education competencies that are positioned above the basic teacher competencies in education for sustainable development (and, thus, in education for the goal of reducing inequalities). However, the study observed that education for sustainable development is not included in preservice and in-service teacher education in Turkey, and that program participants had similar educational needs. The education program prepared to the results of the need analysis was presented for expert evaluation. As a result of the two-stage expert evaluation, it was understood that the dimensions of the program were consistent. The program was conducted online with the participation of 16 primary school teachers. The participants evaluated that program as up-to-date, interesting, clear, comprehensible, and supportive for producing solutions to daily life problems related to inequalities and appealing to emotions and thoughts. In addition, it was determined that program was effective in changing the participants' views that reducing inequalities was“impossible”,“theoretical”, or“only related to economics”, in learning the basic concepts and sub-targets related to the goal of reducing inequalities, in raising awareness about the responsibilities of the teacher and the impact of education, and in analyzing classroom discourses from the framework of inequalities.