İlköğretim 6., 7. ve 8. sınıflarda iş eğitimi programının mesleki yönlendirme açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the programme about the science of technology education by the view of occupational diversion in the 6., 7. and 8th grades primary school
- Tez No: 205902
- Danışmanlar: PROF.DR. ADİL TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Mesleki Olgunluk, Mesleki Yöneltme, The Science Of Technology Education, Technology Education, Occupational Education, Basic Education, Occupational Advisory, OccupationalDiversion
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
4ÖZETİLKÖĞRETİM 6.,7. VE 8. SINIFLARDA İŞ EĞİTİMİ PROGRAMININMESLEKİ YÖNLENDİRME AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİİlkay SARIGÖLYüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Adil TÜRKOĞLUAğustos 2005, 131 SayfaTürk Milli Eğitim sistemine iş eğitimi kavramı 1930'lu yıllarından itibarengirmiş ve günümüze kadar bir çok aşamadan geçmiştir. Zaman içerisinde iş eğitimikavramı önem kazanmış ancak alandaki kaynak sıkıntılarından ve eksikliklerden dolayıistenen eğitim kalitesine ulaşamamıştır.Buradan yola çıkılarak bu araştırmada, ilköğretim okullarında görevli iş eğitimiöğretmenlerinin ?programın mesleki yönlendirme boyutu ile ilgili görüşlerinin?alınması amaçlanmıştır. Mersin il merkez, Erdemli ve Tarsus ilçe merkezlerindekigörevli 120 iş eğitimi öğretmeni araştırmaya dahil edilmiş, gönderilen anketlere tamİşcevap veren 108 iş eğitimi öğretmeninin görüşleri değerlendirmeye alınmıştır.eğitimi öğretmenlerinden 21'i ile yüz yüze görüşme yapılmış ve elde edilen bulgulardeğerlendirmeye alınmıştır. Anketten elde edilen bulguların değerlendirilmesinde yüzdeve frekans kullanılmış, görüşme bulguları ise içerik analizi kullanılarak sunulmuştur.Araştırma bulguları ile; iş eğitimi programın mesleki yönlendirme açısındanamaçlarına yeterli düzeyde ulaşmadığı ve iş eğitimi programının çağın teknolojiközelliklerini yansıtmadığı ortaya çıkmıştır. İş eğitimi öğretmenlerinin görüşleridoğrultusunda, iş eğitimi programının teknoloji eğitimi kavramına göre yenidendüzenlenmesine ihtiyaç duyulduğu, ayrıca programın meslekleri tanıtma işlevini deyerine getiremediği sonucuna ulaşılmıştır.5İş eğitimi alanı içerisine giren mesleki yönlendirme çalışmaları, alanda yapılanaraştırma bulgularına göre yaş ve sınıf düzeyleri de dikkate alınarak meslekiyönlendirme ile ilgili yapılabilecek etkinlik örnekleri verilmiştir.İş Eğitimi, Teknoloji Eğitimi, Mesleki Eğitim, Temel
Özet (Çeviri)
6ABSTRACTTHE EVALUATION OF THE PROGRAMME ABOUT THE SCIENCE OFTECHNOLOGY EDUCATION BY THE VIEW OF OCCUPATIONALDIVERSION IN THE 6., 7. AND 8TH GRADES PRIMARY SCHOOLİlkay SARIGÖLMA Thesis, Education Science DepartmentSupervisor: Prof. Dr. Adil TÜRKOĞLUAgust 2005, 131 PagesThe concept of science of technology education has been involved into TurkishNational Educational system since 1930?s. It has had many differant stages up to now. Ithas gained importance day by day but the expected quality of education couldn?t beachieved because of the inefficient resources.For this reason, we aimed to get the opinions of the technology teachersworking at primary schools about career planning. 120 teachers of technical education,working in the centers of Mersin, Erdemli and Tarsus, were involved into this researchbut the opinions of 108 teachers answering the questionnaire fully were taken intoconsideration. 21 of them were interviewed face to face and the findings of thisinterview were added to the results of the research. In the evaluation of the findingsabtaired from the research, percentage and frequency are used and reviewinginformations are presented by using indexical analysis.With the research findings, the fact that the science of technology programmehasn?t reached the targets completly by the view of the occupational direction anddoesn?t reflect the praits of our times is realized. İn the view of the science oftechnology teachers? ideas, the fact that the science of technology programme is reededto be arranged again according to technology education and it doesn?t carry out ıt?sfunctions of occupational advertisement are found out.7The examples of the activities about the studies of career planning taking part inthe science of technology education were given by taking the age and class levels of thestudents into consideration.