İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin kimyasal bağlar konusundaki başarılarına, öğrendikleri bilgilerin kalıcılığına, tutum ve algılamalarına çoklu zeka kuramına dayalı öğretimin etkisi
The successes of the eight grade students of a primary school the retention of knowledge which they learn, attitudes and perceive of 'chemical connection' according on the theory of multiple intelligences the teaching affections
  1. Tez No: 206111
  2. Yazar: HAVVA BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RAMAZAN TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi, Çoklu Zeka Kuramı, Geleneksel Yöntem, Kimyasal Bağlar, Zeka, Science Education, The Theory Of Multiple İntelligences, Chemical Connection, Traditional Teaching Methods, İntelligences
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırmada ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Fen Bilgisi dersinde?kimyasal bağlar? konusundaki başarılarına, öğrendikleri bilgilerin kalıcılığına, tutumve algılamalarına geleneksel öğretim yöntemine kıyasla Çoklu Zeka Kuramına dayalıöğretimin etkisi araştırılmak istenmiştir.Araştırmanın denekleri 2004-2005 eğitim öğretim yılının I. YarısındaDiyarbakır Huzurevleri İlköğretim Okulunda öğrenim gören 8. sınıf öğrencileriarasından seçilmiştir. Araştırmada belirtilen okulda 8-A, 8-B ve 8-C sınıflarındabulunan ve 7. sınıf Fen Bilgisi dersi not ortalamaları 3 ile 5 arasında değişenöğrencilerden homojen iki grup oluşturulmuştur (30-30). Gruplardan biri deney diğerikontrol grubu olarak atanmıştır. Araştırma toplam 60 öğrenciye haftada, üç ders saatiolmak üzere yaklaşık iki hafta boyunca uygulanmıştır.Araştırmada kontrol gruplu öntest-sontest desenine başvurulmuştur. Buamaçla çalışma, Fen Bilgisi dersinin ?Kimyasal Bağlar? ünitesinin bilişsel niteliklibilgi ve bilgi üstü (kavrama ve uygulama) düzeylerinde önceden belirlenmiş bir kısımdavranışlar ve duyuşsal özelliklerden tutum boyutunda olan davranışlarla sınırlıtutulmuştur. Veri toplama aracı olarak Ön Bilgi testi, Başarı testi, Tutum Ölçeği veÇoklu Zeka Envanteri kullanılmış; bu araçlardan elde edilen puanlar ile altproblemlere yanıt aranmıştır.Araştırmada elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir:1. Fen Bilgisi dersinde ?Kimyasal Bağlar? konusunda Çoklu Zeka Kuramınadayalı öğretimin uygulandığı deney grubu ile geleneksel yöntemin uygulandığıkontrol grubunun sontest (başarı testi) ortalamaları arasında başarı ortalamalarıaçısından anlamlı bir fark bulunduğundan, Çoklu Zeka Kuramı uygulamaları, öğretimüzerinde daha etkili olmuştur.2. Fen Bilgisi dersinde ?Kimyasal Bağlar? konusunda Çoklu Zeka Kuramınadayalı öğretimin uygulandığı grup ile geleneksel yöntemin uygulandığı kontrolgrubunun öğrenmeleri arasındaki kalıcılık testi puanları arasında anlamlı bir farkbulunduğundan, Çoklu Zeka Kuramına dayalı eğitim öğrenmedeki kalıcılık üzerindedaha etkili olmuştur.3. Fen Bilgisi dersinde ?Kimyasal Bağlar? konusunda, grupların derseyönelik tutumları açısından; Çoklu Zeka Kuramına dayalı öğretimin uygulandığıdeney grubunun son tutum puanları ile geleneksel yöntemin uygulandığı kontrolgrubunun son tutum puanları ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunduğundan,Çoklu Zeka Kuramına dayalı öğretim öğrencilerin tutumları açısından daha etkiliolmuştur.4. Fen Bilgisi dersinde ?Kimyasal Bağlar? konusunda, Çoklu Zeka temelliders planlarının uygulanmasından sonra, Çoklu Zeka Kuramına dayalı öğretiminuygulandığı grup ile geleneksel yöntemin uygulandığı kontrol grubu arasında ÇokluZeka puanları açısından anlamlı bir fark bulunduğundan, Çoklu Zeka Kuramınadayalı öğretim öğrencilerin zeka alanlarını geliştirmek açısından daha etkilidir.Araştırmada elde edilen sonuçlar ışığında; Fen Bilgisi dersinin öğretimindeÇoklu Zeka Kuramına dayalı öğretimin, bilişsel öğrenmelerle ilgili davranışlarıgerçekleştirmesinin yanı sıra, duyuşsal özellikleri kazandırmada da etkisi olduğusöylenebilir. Ayrıca Çoklu Zeka Kuramına dayalı öğretimin öğrencilerin zekaalanlarının gelişimine de olumlu bir katkısı vardır diyebiliriz.Son olarak diyebiliriz ki; Çoklu Zeka Kuramına dayalı öğretim etkinlikleriöğrencilerin ?Kimyasal Bağlar? konusundaki başarılarına, öğrendikleri bilgilerinkalıcılığına, tutum ve algılamalarına anlamlı bir etkisi olmuştur.Araştırmanın bulguları, yerli ve yabancı araştırmaların sonuçlarıyla benzerlikgöstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this research the successes of the eighth grade students of a PrimarySchool in the Science lesson the retention of knowledge which they learnt,attitudes and perceive of ? Chemical connection? according to traditionalteaching methods depending on the theory of multiple intelligences the teachingaffections wanted to be researched.The subject of research was chosen by eighth grade students ofDiyarbakır Huzurevleri Primary School in the first term of 2004-2005. Inresearch at that school from 8 A, 8 B and 8 C and from seventh ( 7 th ) class inthe Science lesson two homogeneousgroups were formed whose Marks arebetween 3 and 5 ( 30-30 ) . One of the group was appointed as an experimentgroup the next is the control group. The research was applied about two weeksby 60 students that consist of 3 hours for a week.In the research applied by control group as pretest-ultimate test desing.By this aim, the unit of ? Chemical connection? subject of Science the cognitivequalified knowledge and upknowledge ( comprehension and practice ) levels andsome attitudes which prepared previously and affective attributes as attitudeswere kept limitedly. As data gathering instrument preknowledge test, successtest, the scale of attitude and Multiple intelligences inventory were used with thepoints from these instrument response was found.The diagnosis from the research can be summarized as:1. In the Science lesson the subject of ?Chemical connection? subject of? Chemical connection?which applied on experiment group as a theory ofMultiple intelligences and a control groupas a traditional method according totheir the average of success a meaningful difference was found , the practice ofthe theory of multiple intelligences was more affective on teaching.2. In the Science lesson about ? Chemical connection? a meaningfuldifference was found between the points of retention test among the group of thetheory of multiple intelligences and the group of the traditional method, theretention of the theory of multiple intelligences teaching was more affective.3. In the Science lesson about ? Chemical connection? according to theattitudes of groups the paractice on theory of multiple intelligences and thelearning of the traditional method there was found a menaingful difference ofretention among their last attitudes points according to the students? attitudes theteaching of the theory of multiple intelligences were more afective.4. In the Science lesson about ? Chemical connection? after practice ofbased on the theory of multiple intelligences amonf the group of the theory ofmultiple intelligences and the group of traditional method according to multipleintelligences there was found a meaningful difference that according to thestudents? attitudes the theory of multiple intelligences teaching was moreaffective.In the light of the results of the research, in the teaching of Science theteaching of the theory of Multiple intelligences the affect with the actulalizingabout cognitive learning and about having affective attributescan be said.Moreover we can say the teaching based on the theory of Multiple intelligenceshas a positive advantage on developing students? intelligence fields.As a conclusion we can say that, the activities of teaching based on thetheory of multiple intelligences had a meaningful affect on students about thesuccesses of ? Chemical connection? subject , the retention of learnedknowledges , attitudes and perceives.The results of the research has similarities from the local and foreignresults of the researches.