Türkiye'de ve Avrupa Birliği'nde uygulanan tüketiciyi koruma politikaları ekseninde tüketici bilincini ölçmeye yönelik Mersin'de yapılan bir alan araştırması
An analysis of consumer protection policies in Turkey and European Union - a survey conducted in Mersin to test consumer consciusness about consumer rights
- Tez No: 206207
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketicinin Korunması, Avrupa Birliğinde Tüketiciyi Koruma Politikası, Türkiye'de Tüketiciyi Koruma Politikası, Avrupa Birliğinde Tüketici Hakları, Türkiye'de Tüketici Hakları, Tüketici Bilinci, Consumer Protection, Consumer Policy in EU, Consumer Policy in Turkey, Consumer Rights in EU, Consumer Rights in Turkey, Consumer Consciousness
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Avrupa Birliği'nin (AB) tüketiciyi koruma politikası, yalnızca birliğe üye ülkeleri ilgilendiren bir konu değildir. Ülkemizde de, AB'ye uyum sürecinde tüketiciyi koruma politikası çerçevesinde birçok yeni düzenlemeler yapılmakta, bu alanda kanunlar çıkartılarak AB'nin tüketiciyi koruma politikasına uyum sağlanmaya çalısılmaktadır. Tüketicinin korunması alanında ileri düzeyde olan AB'nin belirlemis olduğu standartlar ve kurallara uyum sağlamak, hem vatandaslarımızın yasam kalitesini yükseltmekte, hem de uluslar arası ticari iliskilerimizde olumlu etkiler yaratmaktadır. Tüketicilerin korunması ve bilinçlendirilmesi konularında devlete, isletmelere, basın, yayın kuruluslarına ve gönüllü tüketici örgütlerine önemli görevler düsmektedir. Çalısmada öncelikle, ülkemizde tüketicinin korunmasına yönelik politikaların belirlenmesinde ve var olan politikaların gelistirilmesinde, AB'ye uyum çerçevesinde tüketicilerin korunmasına yönelik yapılmıs veya yapılmakta olan çalısmalar incelenmektedir. Ayrıca, bu çalısmaların tüketicileri ne düzeyde koruduğu ve tüketicilerin kendilerini koruyan ?tüketici haklarını? ne düzeyde bildikleri arastırılmaktadır. Gerçeklestirilen alan arastırması, Mersin il merkezinde yasayan tüketicileri kapsamaktadır. Kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak, 4 merkez ilçenin sınırları içinde faaliyet gösteren alıs veris merkezlerinde 720 tüketici ile anket yapılmıstır. Arastırma ile; Mersin ilinin merkez ilçesinde yasayan tüketicilerin farklı gelir ve eğitim düzeylerine sahip olmalarının, cinsiyetlerinin, yaslarının, kitle iletisim araçlarının yayınları ve tüketiciyi koruma derneklerinin faaliyetlerinin, tüketicilerin bilinç düzeyleri üzerinde etkili olup-olmadığı incelenmektedir. Arastırmadan elde edilen bulgular sonucunda; Mersin ilinin merkez ilçelerinde yasayan tüketicilerin gelir düzeyleri, eğitimleri, kitle iletisim araçlarının yayınları ve tüketici derneklerinin faaliyetleri tüketici bilincini etkilemektedir. Ancak, tüketicilerin yaslarının genç ya da ileri olması ve cinsiyetleri ile haklarını bilmeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir iliski bulunamamıstır. Tüketici hakları konusunda tüketicilerin sahip oldukları bilinç düzeyi, yaslarına, cinsiyetlerine ve mesleklerine göre farklılık göstermezken, eğitim ve gelir düzeyi değiskenleri açısından farklılıklar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
After common market, consumer safety, free product and service circulation became the most important point for the member of European Union countries . Union has a common consumer rights law in order to protect their consumers. Consumer policy is not important only for EU?s member countries. In our country, in the process of EU adaptation, lots of laws were arranged according to consumer policy and EU?s laws. For this reason only legal law arrangements are not enough in our country. Also consumers' awareness about their rights can be increased by the mass media broadcasts. EU which is high/advanced level in protecting consumer, determines same standarts and laws. If we obey these rules, standarts will be high and it will affects in positive way. In this research first; we studied the consumer policies which aims to protect consumers about their rights, improving and adaptation process of Turkey's EU?s consumer protection laws. At the same time, we questioned whether consumer protection laws are really protect the consumers or not. For this purpose we realized a research which is made in Mersin. In this research, the affects of consumers' age, sex, educationel level, income level, mass media's broadcasts and consumer protection associations activities on consumers' awareness are researched. After the research, consumers income level, their education, mass media?s broadcast and consumers association?s activity affects the consumers conciousness about consumer rights. It is founded that there isn?t a statistically significant relationship between consumer consciousness and their ages and sex. However, there isn't a valid statistical difference among different age groups and jobs of consumers about consumer consciousness. Also, consumeres consciousness about consumer rights in different age, sex and job groups isn't statistically different. A significant difference is determined in the subject of consumer consciousness in different education and income groups of consumers.