Necati Cumalı'nın Ay Büyürken Uyuyamam adlı öykü kitabındaki sıfat tamlamalarının incelenmesi
An investigation of adjective phrases in the story book of Ay Büyürken Uyuyamam by Necati Cumalı
  1. Tez No: 206272
  2. Yazar: ZEYNEP ENHAR KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: sıfat, sıfatımsı, sıfatlık, adjective, adjectival, attribution
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 314
Özet
iÖZETNECATİ CUMALI'NIN ?AY BÜYÜRKEN UYUYAMAM? ADLI ÖYKÜKİTABINDAKİ SIFAT TAMLAMALARININ İNCELENMESİZeynep Enhar KORKMAZYüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim DalıDanışman: Prof. Dr. Mehmet ÖZMENNisan 2007, XVI + 297 sayfaBu çalışmada Necati Cumalı'nın ?Ay Büyürken Uyuyamam? adlı öykükitabındaki sıfat tamlamaları yapı ve anlam açısından incelenmiştir. Çalışmanınamacı, incelediğimiz eserde yazarın sıfat olarak hangi unsurları, hangi sıklıktakullandığını saptayıp sıfat olan, sıfat gibi kullanılan sözcüklerin veya sözcükgruplarının önüne geldikleri isim unsurlarına ne gibi anlamlar kazandırdığını ortayakoyarak bunların sayısal dökümü yapmaktır.Giriş bölümünde amaç, yöntem, içerik üzerinde durulmuş ve sıfattamlamasını oluşturan sıfat unsurlarıyla ilgili kuramsal bilgiler verilmiştir.Tezin ana kısmını oluşturan inceleme bölümünde, sıfat tamlamaları ?Sıfat veİsim Unsurlarına Göre Sıfat Tamlamaları? ve ?Sıfat Sayılarına Göre SıfatTamlamaları? olmak üzere iki ana başlıkta incelenmiştir. Eseri tarayarak eldeettiğimiz sıfat tamlaması örnekleri, ilgili bölümlerde, anlam ve yapı bakımından birarada ele alınmıştır.İncelememizin değerlendirme ve sonuç bölümünde ise yapı ve anlambakımından ele alınan sıfat tamlamalarının kullanım sıklıkları sayısal verilerbelirtilerek tablolar şeklinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTAN INVESTIGATION OF ADJECTIVE PHRASES IN THE STORY BOOKOF ?AY BÜYÜRKEN UYUYAMAM? BY NECATİ CUMALIZeynep Enhar KORKMAZMaster?s Thesis, Turkish Language and Literature DepartmentAdvisor: Prof. Dr. Mehmet ÖZMENApril 2007, XVI + 297 pagesIn the present study, adjective phrases in the story book of ?Ay BüyürkenUyuyamam? by Necati Cumalı, are investigated in terms of their syntactic andsemantic features. The aim of the study is to determine which components the authoruses as adjectives in the adjective phrases and how frequently he uses them in thebook, and then to give numerical lists for the words or word phrases used asadjectives, which attribute to noun elements by expressing the process.In the introductory section, the purpose of the present study, method andcontent are taken into consideration and some theoretical information is given aboutadjectival elements which constitute an adjective phrase.In the analysis section which constitutes the main section of this study,adjective phrases are examined in two main titles named ?Adjective Phrases foAdjective and Noun Elements? and ?Adjective Phrases According to Their AdjectiveNumbers?. Those adjective phrases which we obtained by searching the work areanalyzed together, both syntactically and sementically, in related sections.In the appraisal and conclusion section, the usage frequencies of the adjectivephrases which are determined in the terms of their semantic and syntactic features,are presented in tables.