İşletmelerde dış kaynaklardan yararlanma ve işletme performansı üzerindeki etkileri
Outsourcing in establishments and the effects of outsourcing on performance of establishments
- Tez No: 206640
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TAMER BOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konaklama şletmesi, Dış kaynaklardan Yararlanma, Performans, Accommodation establishment, outsourcing, performance
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma, konaklama işletmelerinin dış kaynaklardan yararlanmauygulamalarının, işletme performansı üzerindeki etkilerini incelemekamacıyla yapılmıştır.Çalışmamız, giriş ve sonuç kısmının dışında üç bölümdenoluşmaktadır. Birinci bölümde, dış kaynaklardan yararlanma yaklaşımınınkavramsal olarak incelemesine yer verilmiştir. Bu çerçevede dışkaynaklardan yararlanma uygulamasının işletmeler açısındanuygulanabilirlik şartları incelenmiştir. kinci bölümde, işletme performansıkavramı, ilgili yayınlardaki araştırma ve incelemelerden yararlanılarakdeğerlendirilmiş ve performans boyutları ile dış kaynaklardan yararlanmauygulaması arasındaki ilişki incelenmeye çalışılmıştır.Üçüncü bölümde ise, Antalya Bölgesi'ndeki konaklamaişletmelerinin 80 tanesinde yapılan uygulamalı bir araştırmadeğerlendirilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda şu temel hipotezlerdoğrulanmıştır:1- şletmelerde, dış kaynaklardan yararlanmanın uygulandığıdönemdeki işletme performansı düzeyi, uygulama öncesidöneme göre daha yüksektir.2- şletmelerin, dış kaynaklardan yararlanma uygulamalarındakietkinliği ile işletme performansı arasında pozitif bir ilişki vardır.Bu çalışmanın sonucunda, konaklama işletmelerinde dışkaynaklardan yararlanma uygulamalarının, işletme performansı üzerindeönemli bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. şletme performansının dışkaynak kullanımı sonucunda artması, dış kaynağa devredilecek işletmefonksiyonlarının doğru tespiti, uygun dış kaynak seçimi ve iyi hazırlanmışbir süreç ile mümkün olmaktadır. Çalışmanın sonuç bölümünde ise, eldeedilen sonuçlar topluca verilerek, işletme performansının artırılması içindış kaynaklardan ne şekilde yararlanılması gerektiği ile ilgili önerilerortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was done to investigate the affects of outsourcing onperformance of accommodation establishments.This study consists of three chapters apart from the introduction andconclusions. First chapter investigates the approach of outsourcingconceptually. Within these limits, outsourcing was investigated for itsapplicability by the accommodation establishments. In the second chapter,the concept of ?performance? was evaluated by taking into account theliterature on this manner and the relation between the extent of performanceand outsourcing was investigated.In the third chapter, an applied study in 80 accommodationestablishments that are located in Antalya Region has been investigated andthe findings of the study confirm these basic hypotheses:1. The level of performance of the establishments is higher during theperiod of outsourcing implementation compared to the periodbefore outsourcing was implemented.2. A positive correlation exists between the effectiveness ofoutsourcing and performance of the establishments.As a conclusion of this study, it was determined that, outsourcing hasconsiderable effect on the performance of the establishments. The increasein management performance as a result of outsourcing is feasible by theaccurate determination of the company functions that will be assigned to theoutsource, selection of appropriate outsource and by a well preparedprocess.In the conclusion chapter, acquired obtained data was given as awhole and suggestions on how to benefit from outsources to increase theperformance were exhibited.