Evlilikte uyumun demografik özelliklere göre incelenmesi
Research of martial adjustment according to demographic feature
  1. Tez No: 206670
  2. Yazar: ÖZLEM DEMİRAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. REMZİ OTO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik uyumu, Demografik değişkenlerÖzlem DEM RAY, Marital adjustment, Demographic variables.Özlem DEM RAY
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
EVL L KTE UYUMUN DEMOGRAF K ÖZELL KLERE GÖRENCELENMESÖZETBu araştırmanın temel amacı evli çiftler arasındaki evlilik uyumunun bazıdemografik değişkenler ( yaş, cinsiyet, eğitim, evlilik süresi, çocuk sayısı, çalışmadurumu, aile ziyaretleri, evlilik biçimi, gelir düzeyi, aile tipi) ile ilişkisini incelemektir.Bu amaçla çalışmaya, 51 evli çift rastgele örnekleme yöntemi ile seçilmiştir.Araştırmada veri toplama aracı olarak `'Çift Uyum Ölçeği'' ve demografik özellikleribelirlemek amacıyla hazırlanan bilgi formu kullanılmıştır. Elde dilen bulgulardaneşlerin yaşları, evlilik süreleri ve aile ziyaretlerinin, evlilik uyumlarıyla ilişkisi anlamlıbulunmuştur. Araştırmadan çıkan sonuçlar diğer araştırma bulguları çerçevesindetartışılmış ve kültüre özgü farklılıklar açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Research of Marital Adjustment According toDemographic FeatureABSTRACTThe major purpose of this study was to investigate the relationship betweenmarital adjustment and demographic variables (age, level of education, marital length,number of children, occuptıonal residense, visiting family, income, family type). Asample of 51 married couples by chance. `?Dyadic Adjustment Scale?? ,Demographicnventory were used for collecting data. The result showed significant corelationbetween marital adjustment, age, marital length, visiting family. The finding werediscussed in the contex of literatüre and suggestions were mad efor future research.