Velinin Liderliği
The leadership of parents
- Tez No: 206867
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DURDU KARSLI, DOÇ. DR. SEDAT YAZICI, YRD. DOÇ. DR. AYSUN ERGİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, veliler, velinin lideri, Leadership, parents, parents of leader
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Egitilmis insan gücüne olan ihtiyacın artması ile birlikte okulların önemi de artmıstır. Ancak okulların tek baslarına basarılı olmaları ve kaliteli ögrenci yetistirmeleri oldukça zordur. Bu kaliteye ulasabilmek için velilerin etkin olarak egitim sürecinde yer almaları gerekmektedir (Çetinkaya ve Gülmez, 1999). Bu nedenle okul ve aile etkilesimi ve isbirligi son derece önem tasımaktadır. Okullarda etkili egitimi gerçeklestirebilmek için, okulların velilerle olan iliskileri önem tasımaktadır. Bu arastırmanın amacı, Tokat ili, merkez ilçesindeki ilkögretim okulu 1. kademede ögrenim gören ögrencilerin velilerinin okullarda liderlik özelligi gösterip göstermediklerinin tespit edilmesidir. Bu amacı gerçeklestirmek için yapılan arastırma tarama modelindedir. Arastırmada öncelikle arastırmacı tarafından literatür taraması yapılmıs, uzman görüsleri de alınarak amaca uygun ölçme aracı gelistirilmistir. Hazırlanan besli likert tipi anket örneklem grubuna uygulanmıstır. Arastırmanın örneklemini 2006?2007 egitim-ögretim döneminde Tokat ili, merkez ilçesindeki ilkögretim okullarından tesadüfî örnekleme yöntemiyle seçilen 380 ögrenci velisi olusturmustur. Anket yoluyla elde edilen verilerin çözümlenmesinde % ve frekans, tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) ve Kruskal-Wallis `ten yararlanılmıstır. Faktör analizi yapılarak anket maddelerinin tanımlanabilen faktör yükleri isimlendirilmistir. Arastırmanın sonucunda; ilkögretim okulları 1. kademedeki velilerin ilkögretim okullarında moral, kalite, vizyoner liderlik özelliklerini sergiledikleri, ögretimsel, egitimsel, gelisimsel, karizmatik liderlik özelliklerini sergilemedikleri belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Schools have gained importance with an increase in the need for educated manpower. But it is considerably difficult for schools to be succesful and bring up qualified students by only themselves. Parents should actively take arts in the process of education in order to reach that quality (Çetinkaya and Sönmez 1999). Thus, interaction and cooperation between school and parents are extremely important. Relation with parents has great importance in schools to achieve effective education. The goal of this research is to determine whether the parents of the students of first grade in primary schools in central Tokat have a tendency for leadership or not. The research to achieve this goal is done in scanning type. The researcher has done a literature scanning and developed a means of evaluation taking the authorities comments int consideration. A quintet likert type questionnaire has been prepared and carried out on sampling group. The sampling of the research were 380 parents chosen by easy sampling method from primary schools in central Tokat in 2006?2007 education and training year. Percantage (%), frequency, one-directional varience analysis (ANOVA) and Kruskal-Wallis testes were used in the analysis of the data obtained from questionnaires. The recognizable factor elements of questionnaire titles have been named by analysing factors. The results of the research have shown that the parents of the studens studying in first grades of primary schools have proved to be moral and qualified leaders with a good vision. On the other hand they failed in being an educational, training and developmental leaders.