Çocuk gelişimi eğitimi ile okulöncesi öğretmenliği son sınıf öğrencilerinin mesleki olgunluk ve kendini kabul düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi.
Investigation about relations between vocational maturity and self acceptance level by child development education and preschool teacher last class students.
  1. Tez No: 207026
  2. Yazar: YASEMİN KUTLUĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE BELGİN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kendini kabul, mesleki olgunluk, okulöncesi öğretmenliği
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÇOCUK GELİŞİMİ EĞİTİMİ İLE OKULÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MESLEKİ OLGUNLUK VE KENDİNİ KABUL DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ ÖZET Bu araştırma Çocuk gelişimi eğitimi ile okulöncesi öğretmenliği son sınıf öğrencilerinin mesleki olgunluk ve kendini kabul düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Ankara ili sınırları içerisinde 5 üniversitede (Ankara, Hacettepe, Başkent, Gazi, Ortadoğu teknik üniversiteleri) öğrenim görmekte olan çocuk gelişimi eğitimi ve okulöncesi öğretmenliği son sınıf öğrencilerinden toplam 222 kişi oluşturmaktadır. Çalışmada, öğrencilerin kendini kabullerini ölçmek amacıyla, Kılıçcı'nın (1981) Kendini Kabul Envanteri, mesleki olgunluklarını ölçmek amacı ile Crites'in (1973) Mesleki Olgunluk Envanteri kullanılmıştır.Bu araçlara ek olarak, öğrencilerin kişisel bilgilerini öğrenmek amacıyla geliştirilen kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin kendini kabullerinin mesleki olgunlukla ilişkisi incelenmiştir.Öğrencilerin bölümleri, üniversiteye girişteki puan türleri, not ortalaması, tercih sırası, lise türü, yaşı, kardeş sayısı, yaşam yeri, anne babanın öğrenim düzeyi gibi değişkenlerin kendini kabul ve mesleki olgunlukla ilişkisi incelenmiştir. Sonuçlara genel olarak bakıldığında öğrencilerin bölümleri, puan türü, not ortalaması, tercih sırası, lise türü , yaşı, kardeş sayısı, yaşam yeri, anne babanın öğrenim düzeyi gibi değişkenlerin mesleki olgunluk ve kendini kabulde anlamlı bir farklılık yaratmadığı ancak kendini kabul düzeyi ile mesleki olgunluk arasında olumlu yönde bir ilişki bulunduğu görülmektedir.Bu ilişki kendini kabul düzeyi yükseldikçe mesleki olgunluk düzeylerinin de yükseldiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION ABOUT RELATIONS BETWEEN VOCATIONAL MATURITY AND SELF ACCEPTANCE LEVEL BY CHILD DEVELOPMENT EDUCATION AND PRESCHOOL TEACHER LAST CLASS STUDENTS ABSTRACT This research is made for the investigation about relations between vocational maturity and self acceptance level by Child Development Education and Preschool Teacher students. The sample of the research is made by 222 last class students of Universitis in Ankara(Ankara, Hacettepe, Başkent, Gazi, Ortadoğu teknik üniversitis) whom receiving education about Child Development Education and Preschool Teacher. In this study, the aim of the measure for; self acceptance by Kılıçcı(1981) ?Inventory of self acceptance?, and vocational maturity by Crites (1973) development of Uzer (1987) ?Inventory of Vocational Maturity? is used.The relation between self acceptance and vocational maturity of the students has been observed. The students department, the point type of university, the average mark, the order of choice, kind of the high school, age, the number of sister or brother, settlement places, the education of father and mother etc. investigated between self acceptance and vocational maturity. When looking the results department, the point type of University, the average mark, the order of choice, kind of the high school , age, the number of sister or brother, settlement places , the education of father and mother showed that the relation between vocational maturity and self acceptance have no important difference but also the level of self acceptance and vocational maturity have positive relation between each other. This relation has showed that when the self acceptance level increases also the vocational maturity increases.