Türk Ceza Kanunu'nda güvenlik tedbiri olarak hak yoksunlukları
Deprivation of rights as a security measure in Turkish Penal Code
- Tez No: 207286
- Danışmanlar: PROF. DR. İZZET ÖZGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ceza hukuku, Ceza, Ceza yaptırımı, Güvenlik tedbirleri, Criminal law, Criminal penalty, Safety measures
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
PARSAK, Mehmet. Türk Ceza Kanunu'nda Güvenlik Tedbiri Olarak Hak Yoksunlukları, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2007.?TCK'da Güvenlik Tedbiri Olarak Hak Yoksunlukları? adlı tezimizde, öncelikle yaptırım teorisi çerçevesinde, güvenlik tedbirleri incelenmiştir. Bu kapsamda, cezalar ve güvenlik tedbirlerinin farkları ile benzerlikleri ortaya konulduktan sonra, güvenlik tedbirlerinin, cezai yaptırımın diğer türü olan cezalarla birlikte veya tek başına uygulanabilirliği meselesi de değerlendirilmiş ve nihayet Yeni Türk Ceza Kanunu'nun yaptırım sistemi ana hatlarıyla ortaya konularak, tez konumuzun temel çerçevesi çizilmiştir. Daha sonra güvenlik tedbiri kavramı hakkındaki açıklamalarımızın ardından, güvenlik tedbiri tanımımız ortaya konulmuştur. Güvenlik tedbirlerinin, hukuki nitelik bakımından, ceza hukuku yaptırımı olduğu da açıklandıktan sonra; güvenlik tedbirlerinin uygulanma şartları incelenmiştir. Son olarak, güvenlik tedbirlerinin, ceza hukuku genel kuralları ile ilişkisi de değerlendirilerek, güvenlik tedbirleri hakkındaki genel açıklamalarımız tamamlanmıştır. Son bölümde ise güvenlik tedbirlerinin bir türü olan güvenlik tedbiri olarak hak yoksunlukları, tüm yönleriyle değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, öncelikle güvenlik tedbiri olarak hak yoksunluklarının, amacı, uygulanma şartları ve süresi ortaya konmuştur. Daha sonra güvenlik tedbiri olarak hak yoksunluklarının her biri ayrı ayrı incelenmiştir. Nihayet, güvenlik tedbiri olarak hak yoksunluklarına ilişkin özel durumlar da değerlendirilerek, tez çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar ortaya konmuş ve konuya ilişkin önerilerimiz de belirtilerek, tezimiz tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
PARSAK, Mehmet. Deprivation of Rights as a Security Measure in Turkish Penal Code, Master Thesis, Ankara, 2007.In this dissertation, which is titled as ?Deprivation of Rights as a Security Measure in Turkish Penal Code?, the security measures are evaluated within the framework of ?sanctions theory?. In this course, first the differences and similarities between sanctions and security measures are revealed; and then applicability of the security measure as itself or in association with the other criminal sanctions is investigated. Finally, an outline of the sanctioning system introduced by the New Turkish Penal Code is given. This is the basic composition of the dissertation. Following the explanation of the security measure concept, the definition of the security measure is given. We have explained that the security measures are regarded as criminal sanctions taking into account their legal qualities. Finally an evaluation of the correlation between the security measures and the general principles of the Criminal Law is made; and that concludes the overall explanations about security measures. In the final chapter ?deprivation of rights as a security measure ?is evaluated taking into account all the relevant aspects to it. In that context, first, the objective, implementation requisites and duration of the deprivation of rights as a security measure are identified. Then, each and every deprivation of rights as a security measure practice is thoroughly examined. Finally the special conditions in the new Penal Code are also reviewed as to the topic of the dissertation, and the results of the study are given including the Author?s recommendations and remarks.