The role of brand trust and brand affect on brand loyalty: A study in mobile phone sector on business administration students in İzmir
Marka güveni ve marka etkisinin marka bağlılığı üzerindeki rolü: Cep telefon sektöründe İzmir'deki işletme bölümü öğrencileri üzerine bir uygulama
- Tez No: 208452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL BAYRAKTAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Markalama, Marka, Marka Baglılıgı, Marka Güveni, Marka Etkisi, Branding, Brand, Brand Loyalty, Brand Trust, Brand Affect
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Teknolojik, ekonomik ve sosyal faktörlerin etkisiyle cep telefonu sektörünün çevresi daha karmasık bir hal almıstır. Bu degisen çevre kosulları ile birlikte pazardaki marka baglılıgının firmalar için önemli olmasını saglayan, rekabet günden güne artmıstır. Bu çalısmada, cep telefonu sektöründe, marka etkisinin ve güveninin marka baglılıgındaki rolü arastırılmıstır. Çalısmanın birinci bölümünde marka, markanın tanımı, stratejileri açıklanmıs ve markalamanın faydaları incelenmistir. kinci bölümde marka baglılıgı, önemi ve çesitleri açıklanarak Türkiye ve dünyadaki cep telefonu sektörünün yapısı incelenmistir. Bu bilgiler dogrultusunda yapılan anket arastırması ile üçüncü bölümde arastırmanın bulguları ve son bölümde arastımanın sonuçları açıklanmıstır. zmir'deki sletme bölümü ögrencilerinde uygulanan çalısmada marka güveninin ve marka etkisinin arttıkça, marka baglılıgının da artıs gösterdigi görülmektedir. Bu da firmaların müsterilerini markalara bagımlı kılmak için öncelikle markalarına güven saglaması gerektigini ve tüketici üzerindeki marka etkisini arttırmaları gerektigini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Environment of mobile phone sector has been more complex with changes in technological, economical and social factors. In conjuction with this changing environmental conditions, competition has increased day by day which has made brand loyalty more important for firms. In this study, the role of brand trust and affect on brand loyalty is investigated. In the first section of the research, brand, its definition, branding strategies and benefits of branding is investigated. In the second section, after looking over to brand loyalty, its importance and types of brand loyalty, the status of mobile phone sector in Turkey and in Globe is researched. Through with this learning in the third section the questionnarie , research, methodology and findings investigated and in the last section the results of the rearch is explained. In this study which applied to Business Administration students in zmir, an increase in brand loyalty is seen according to increase in brand trust and brand affect. This shows firms, for increasing brand loyalty they should provide trust and an increase in brand affect on consumers.