Pazarlama iletişim aracı olarak maskot kullanımının marka imajı ve marka farkındalığı yaratmadaki rolü
- Tez No: 354955
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Maskot, Pazarlama İletişimi, Pazarlama İletişim Araçları, Marka, Marka Yönetimi, Marketing, Mascot, Marketing Communication, Marketing Communication Tools, Brand, Brand Management
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Üretim teknolojilerinin geliştiği, ürün çeşitliliği ve üretici sayılarının hızla arttığı günümüzde, pazarlarda rekabet koşulları artmakta ve tüketici tutumlarında sürekli değişiklikler yaşanmaktadır. Hızla değişen teknolojik, ekonomik ve kültürel koşullarda firmalar, markalarını rakiplerinden farklı kılacak bir imaj oluşturarak müşteri ile marka arasındaki ilişkiyi güçlendirmeyi, kalıcı hale getirmeyi ve hedef kitle ile duygusal bir bağ kurmayı en önemli pazarlama amaçları arasında saymaktadırlar. Pazarlama iletişim stratejileri kapsamında, firmalar çeşitli tutundurma elemanlarını kullanarak markalarını etkin bir şekilde yönetme çabası içerisindedirler. Hızla değişen teknolojik koşullar, tüketicilerin satın alma davranışlarını ve marka tercihlerini etkilerken firmalar, tüketici tutumlarını geliştirdikleri çeşitli stratejilerle etkileme yoluna gitmektedirler. Birçok marka, görsel tanıtım araçlarında ünlü kişilerden yararlanmaktadır. Son yıllarda ise markalar sürekli gelişen pazarlarda maskot kullanımını tercih etmektedirler. Maskot kullanımı; markanın, pazardaki rekabet gücünün artmasında ve tüketiciyle etkili iletişim kurabilmesinde önemli rol oynar, tanımlanmış bir tüketici grubunu harekete geçirir, marka imajı oluşumuna katkı sağlar ve mevcut imajı güçlendirerek marka konumlandırması ile satın alma eğiliminin oluşumuna katkıda bulunur. Ayrıca işletmeler maskot kullanımı ile hedeflenen şekilde marka sadakati sağlayarak satış hacimlerini arttırmakta ve katlanılan maliyetler, firmaya karlılık şeklinde geri dönmektedir. Bu yüksek lisans tezinde; hızla gelişmekte olan, sürekli artan, kitle iletişim araçlarında sıklıkla görülen maskotların ve stratejik pazarlamada pazarlama iletişim aracı olarak maskot kullanımının, marka imajı ve marka farkındalığı yaratmadaki rolü ortaya konulmuştur. Ülkemizde kullanılan maskotların nerelerde, ne amaçla kullanıldığı, tüketiciye ne gibi mesajlar vermek istediği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Because of the developing manufacturing technology, diversity of the product, increasing the number of manufacturer and constatly changing cunsumer attitude making the markets much more competitive. In rapidly changing technological, economic and cultural conditions companies are creating a new image that would make their brand different from its competitors. By creating that image theirs most important marketing purpose is becaming to be strengthen the relationship between the customer and the brand and also making a lasting emotional connection with the target costumer. Within the scope of marketing communication strategies, companies are in the effort of managing brand efficiently by using various promotional elements. Rapidly changing technologic conditions are effecting the consumers buying behavier and brand preferences. Companies are trying a new strategies to effect the consumer's choise. Many brands are using famous person in theirs visual promotion tools. In recent years, brands prefer to use Mascots in the ever-evolving markets. Mascot usageis increasing the competitiveness in the market and plays an important role to communicate effectively with consumers. Mascot usage is activates the defined consumer groups, helping to create brand image and strengthening the current brand image. By brand positioning contributes to the formation of buying trend. In addition to the targeted brand loyalty mascots are also helps to increase the sale volumes and the cost of incurred returns as a profitability. In this master thesis; we introduced the role of rapidly developing, ever-growing, often seen in mass media mascots are creating brand image and brand awareness as a marketing communication tool in marketing strategies. We examined the mascot usage in our country such as where mascots used, for what purpose are used and what the mascot means for the consumers.