Türk sosyal güvenlik sistemi içinde bireysel emeklilik sisteminin yapısı ve işlevi
Individual retirement system's construction and function in turkish security system
- Tez No: 208519
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERKAN ODAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Social Security, Insurance
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Sosyal, ekonomik ve demografik faktörlerdeki değişimle birlikte dünya genelinde sosyal güvenlik sistemleri ihtiyaçlara cevap veremez hale gelmiştir. Aktüeryal dengenin ve aktif-pasif oranının bozulmasının ülke ekonomileri üzerindeki olumsuz etkisi sonucunda yeni bir model arayışı başlamış, Dünya Bankası'nın önerisiyle üç kademeli sosyal güvenlik sistemleri dünya genelinde uygulanır olmuştur. Bu yeni sistemin üçüncü ve en önemli basamağı olan özel emeklilik sistemi uygulandığı ülkelerde başarılı olmuş, ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmuş ve bireysel tasarrufları arttırmıştır. Türkiye'de 1990'ların sonlarına doğru başlatılan sosyal güvenlik sisteminin reformuna da aynı düşünce hakim olmuştur. Bu reformla birlikte ?Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu?, çıkarılmıştır. Bu kanun ve ilgili düzenlemelerle Bireysel Emeklilik Sistemi oluşturulmuştur. Çalışmanın amacı, Türk Sosyal Güvenlik Sistemi içinde Bireysel Emeklilik Sisteminin yapısı ve işleyişinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda; Birinci bölümde; sosyal güvenlik kavramı, sosyal güvenlik sistemleri ve Türk Sosyal Güvenlik Sistemi'nin yapısı ele alınmış, ikinci bölümde sosyal güvenlik sistemlerinde 3. basamakta yer alan özel emeklilik sistemi incelenmiş ve ülke uygulamalarına yer verilmiş, ülkemizde özel emekliliği doğuran sebepler üzerinde durulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde Türk sosyal güvenlik sisteminde bireysel emeklilik sisteminin yapısı ve işleyişi detaylarıyla incelenmiş, dördüncü bölümde bireysel emeklilik sisteminin makro ekonomik etkileri üzerinde durulmuştur. Anahtar Kelimeler : 1) Sosyal Güvenlik , 2) Sigorta , 3) İşletme
Özet (Çeviri)
Social security systems aren?t able to answer to all the needs for whole world with changes of social, economic and demograpfic factors. Breakdowning of actuarial stability and active-passive rate influenced economics of countries with negatively, due to this, with advise of The World Bank, social security systems with three steps are performed in the world. The third and the most important step of this new system, private pension system, become to be sucessful in the countries in which this system in used, contribute to economic progress and increase individual savings. Then, this new idea which starts in the lately 1990?s becomes to dominate the social security system reform.With this reform, The Law of Individual Retirement Saving and Investment are made. Also with this reform and related arrangements, private pension system starts to become. The purpose of this study is to examine structure and process of private pension system and Turkish Social Security System. In the first chapter, nation of social security, social security systems and the structure of Turkish Social Security Systems are handled. In the second chapter private pension systems which is on the third step of social security systems are examined and country practises are mentioned which is caused of private pension are given point to. In the third chapter; Structure and process of Individual Retirement System in Turkey. Social security system are examined with details and macro economic effects of individual retirement systems are given point to.