Modern bir yönetim tekniği olarak benchmarking'in işletmeler tarafından bilinirliği ve uygulanabilirliğini saptamaya yönelik bir araştırma- niğde örneği
Applicabiity and awarreness of benchmarking which ia as a modern management technique in businesses- example of niğde
- Tez No: 209311
- Danışmanlar: Y.DOÇ. MEHMET EMİN İNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kıyaslama, Toplam Kalite Yönetimi, Örnek Edinme, Başkalarından Öğrenme, Modern Yönetim Tekniği, Benchmarking, Making an analogy, Total Quality Management, Obtaining Sample, Modern Management Technique, Benchmarking
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 341
Özet
1980'li yıllarda ABD'de uygulanmaya başlanan, günümüzde Avrupa ve Japonya'da da genişbir uygulama alanıbulan ``benchmarking'' kavramı, en genel anlamıile örgütlerin birbirlerinden öğrenmelerini ifade etmektedir. Benchmarking, daha iyiyi/ en iyiyi bulmayıve sektörün şartlarına, işletme kültürüne ve organizasyonun özelliklerine göre bu bulgularıişletmelere uyarlayarak iyileştirmeyi amaçlayan bir süreçtir. Benchmarking'in işletmelere tanıtılmasıve başarılıbir şekilde uygulanabilmesi konusunda Milli Prodüktivite Merkezi'nin (MPM) ve Kalite Derneği'nin (Kal-Der) yapmışolduklarıçalışmalar ile benchmarking ülkemizde de uygulanma sürecine girmektedir. Bu çalışma, modern bir yönetim tekniği olan benchmarking'in işletmeler tarafından bilinirliği ve uygulanabilirliği üzerine bir araştırmadır. Bu çalışmanın teorik bölümünde benchmarking'in kavramsal çatısı, türleri ve uygulama aşamaları, diğer modern yönetim teknikleri ile benchmarking arasındaki ilişki incelenmiş, uygulama kısmında ise Niğde ilinde faaliyette bulunan işletmelerde benchmarking yönetim tekniğinin bilinip bilinmediği, uygulanıp uygulanmadığı, uygulanmıyorsa neden uygulanmadığıaraştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of benchmarking which started to be applied in the USA in 1980s and have also found a large range of application in Europe and Japan today means that organizations gather from each other. Benchmarking is a process which aims to detect better and even the best findings and to improve these findings by applying in accordance with the culture of management and the characteristics of organization. The process of applying benchmarking in Turkey has just begun as a result of particularly National Productivity Center (MPM) and Association of Quality (Kal- Der)?s hard work on introducing and applying benchmarking successfully to businesses. This research is about applicability and awareness of benchmarking which is a modern management technique in businesses. In the theoretical part of this study; conceptual frame, varieties and application stages of benchmarking and also its relation between other modern management techniques have been analysed. In the application part; it has been researched whether functioning businesses in Niğde have known and applied benchmarking management technique or not and why isn?t it applied if benchmarking is known as well.