Bilgi yönetiminde liderliğin rolü üzerine bir araştırma
A study on the role of leadership in knowledge management
- Tez No: 209312
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SELEN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, İşletme, Information and Records Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Veri, Enformasyon, Bilgi, Bilgi Yönetimi, Liderlik, Bilgi Yönetimi ve Liderlik, Bilgi Yönetiminde Liderlik Rolleri, Data, Information, Knowledge, Knowledge Management, Leadership, KM and Leadership, Leadership Roles in KM
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bilgi yönetimi genel olarak, organizasyonel hedefleri başarmak için bilginin nasıl yaratılabileceği, elde edilebileceği, kullanılabileceği ve yönetilebileceğine ilişkin sistematik bir süreçtir. Günümüzde her alanda bilgi unsurunun önemi giderek artmaktadır. Rekabet üstünlüğü sağlama isteği de, işletmelerde bilginin yaratılması, dağıtılması, paylaşılması ve kullanımı ile ilgili faaliyetlerin ve öğrenme yeteneklerinin önem çıkması sonucunu doğurmuştur. Liderlik alanındaki gelişmeler, son yıllarda işletme yönetimi alanında en çok ilgi uyandıran ve önem verilen konuların başında gelmektedir. Bilgi yönetiminde de liderliğin rolü ve etkisi çok ilgi çeken konulardandır. Bilgi yönetimi sürecinde liderlik, grup amaçlarını ya da organizasyonel hedefleri başarmak için gereksinim duyulan öğrenme süreçlerinde, diğer grup üyelerinin desteklendiği bir süreç olarak tanımlanabilir. Bu süreç içerisinde liderin öncelikli görevi, organizasyonun bilgi varlıklarını harekete geçirerek bilgiden yarar sağlayabilmektir. Bilgi yönetiminde işletmelerin başarısı, lider/yöneticilerin değişime ayak uydurabilmeleri ve aynı zamanda liderlik özelliklerine sahip olmaları ile mümkün olabilecektir. İşletmelerin bilgi yönetimi uygulamasında başarı sağlayabilmeleri için; işletme içinde güven ortamının yaratılması, işletmenin bilgi vizyonunun belirlenmesi, hedef odaklı bir bilgi yönetim stratejisinin izlenmesi, işletme süreçlerine ve faaliyet alanına uygun teknolojilerin seçilip yerleştirilmesi, çalışanların bilgi paylaşımının kolaylaştırılması, performans ve bilgi paylaşımının ödüllendirilmesi, bilgi yönetiminin iç süreçlere yerleştirilmesi ve destekleyici bir alt yapının oluşturulması gerekmektedir. Çalışmada, bilgi yönetiminde liderliğin rolü ve önemi ortaya konulmakta, bilgi yönetiminin başarısı için, liderlerin kullanabilecekleri araçlar, yöntemler ve davranışların neler olduğu açıklanmaya çalışılmaktadır. Uygulama kısmında ise, ülkemizde faaliyet gösteren işletmelerde bilgi yönetimi uygulamaları ve liderlik ilişkisi konu edilmektedir. Bu çerçevede, işletmelerin bilgi yönetimi uygulamasında nasıl başarı elde edebileceklerine ve sorunlarını aşmaları için bilgi yönetimini bir organizasyon stratejisi olarak nasıl kullanabileceklerine ilişkin öneriler sunulmaktadır. Yapılan analizler sonucunda, liderlerin organizasyon içinde bilginin kullanımını ve paylaşımını kolaylaştırdıkları, bilgi yönetiminin sürdürülmesini ve uygulamasını destekledikleri sürece organizasyonlarda bilgi yönetiminin başarıya ulaşma olanağının yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Knowledge management (KM), in general terms, denotes a systematic process of creating, obtaining, utilizing and managing knowledge in order to reach organizational goals. The importance of knowledge element increasingly expands in every aspect of today?s world. The desire for gaining competitive advantage has resulted in the prominence of activities of knowledge creation, dissemination, sharing and using and learning competencies in companies (corporations). Recently, the developments in leadership studies have become one of the subjects, which receive the greatest interest and importance in the field of business management. The role and impact of leadership in KM also receive a great deal of interest. In the process of KM, leadership can be defined as a process in which the other members of the group are supported in learning processes which are necessary for accomplishing group goals or organizational objectives. In this process, the principal task of the leader is to benefit from knowledge through mobilizing knowledge assets of the organization. The success of the businesses in KM depends on leaders?/managers? keeping in pace with the change and also on leadership qualities. In order to be successful in KM applications, the businesses need to build a trust atmosphere, to determine their knowledge visions, to follow a goal-oriented KM strategy, to select and install technologies appropriate for their procedures and scope of operations, to facilitate the knowledge sharing of the employees, to reward performance and knowledge sharing, to install KM in house processes, and to provide a supporting infra-structure. In this study, the role and importance of leadership in KM are exposed while explaining the tools, methods, and behaviors to be employed in order to be successful in KM. The relationship of KM applications and leadership in the companies working in our country is the subject of the application of the study. In this respect, suggestions on how to reach success in KM and on how to use the KM as an organizational strategy to overcome the troubles are made to businesses. As a result of analyses, it has been found that the KM?s probability of success is high in an organization, as long as the leader facilitates the knowledge using and sharing, supports the continuation and application of KM in the organization.