Yeni ilköğretim programlarının öğretmen ve müfettiş görüşlerine göre değerlendirilmesi (Amasya ili örneği)
The evaluation of new primary education programmes accarding to the teacher's and supervisors' point of views (the sample of Amasya city)
  1. Tez No: 209321
  2. Yazar: ŞENER ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN DİKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim programı, oluşturmacılık (yapısalcılık), sınıf öğretmeni, ilköğretim müfettişi, Teaching Program, constructivism, Elementary teacher, Primary Education Supervisor
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Eğitim sisteminin temel ögeleri; öğretim programları, öğretmenler ve öğrencilerdir. Öğretim programları istendik hedefleri temsil ederken, öğrenciler hedef kitleyi göstermektedir. Bir eğitim programının amacına ulaşabilmesi için programların uygulayıcısı olan öğretmenler ve programların uygulanmasını denetleyen müfettişlerin programları kabul etmiş, onları en iyi şekilde özümsemiş ve yorumlamış olması gerekir. Aksi takdirde en iyi şekilde tasarlandığı iddia edilen öğretim programları bile başarıya ulaşamaz. Bu sebeple, öğretim programlarının amacına ulaşmasında oldukça önemli bir role sahip olduğu düşünülen, sınıf öğretmenleri ve ilköğretim müfettişlerinin yeni öğretim programları hakkındaki görüş ve önerileri araştırılmıştır. Bu çalışmada; ?2005?2006 yılında ülke genelinde uygulamaya konulan yeni eğitim programı hakkında, programın uygulayıcısı olan ilköğretim okulları 1?5. sınıf öğretmenleri ile programın uygulanmasını denetleyen ilköğretim müfettişlerinin görüşleri? araştırılmıştır. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ilköğretim okullarından 570 sınıf öğretmenine ve 23 ilköğretim müfettişine uygulanan ölçek neticesinde alınan çalışma verileri SPSS for Windows 10.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin yüzde 75.4'ü il ve ilçe merkezinde, 15.5'i kasabalarda, 9.1'i köylerde çalışmaktadır. Cinsiyet açısından öğretmenlerin yüzde 52.8'i erkek, 47.2'si kadındır. Okul açısından ise yüzde 96.3'ü devlet okulları iken, 3.7'si özel ilköğretim okullarıdır. Genel olarak sınıf öğretmenlerinin 20-50 yaş arası oranları birbirine yaklaşık iken, 51 yaş ve üzeri öğretmenlerin yüzde 8.8 orana sahip olduğu görülmüştür. Kıdem açısından, 5-20 yıl arası kıdeme sahip olanların oranı birbirlerine yakınken, 21 yıl ve üzeri kıdeme sahip olan öğretmenlerin yüzde 30.9 olduğu görülmüştür. İlköğretim müfettişlerinden ise araştırmaya katılanların tamamı erkek ve 21 yıllık kıdeme sahip oldukları görülmüştür. İlköğretim müfettişlerinin yaş bakımından yüzde 26.1'i 41?50 yaş arasında iken, 73.9'u 51 ve üzeri yaşa sahiptir. İlköğretim müfettişlerinin mezun oldukları okul değişkeni açısından yüzde 39.1'inin kurs sonucu müfettiş, yüzde 60.9'unun Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bölümü Lisans mezunu oldukları görülmüştür. Araştırma sonucunda aşağıdaki bulgular elde edilmiştir; 1. Öğretim programları hakkındaki görüşler planlama ve hazırlık, içerik ve uygulama, ölçme ve değerlendirme boyutunda analiz edilmiş ve sınıf öğretmenlerinin genel olarak programlar hakkında kısmen olumlu görüşe, ilköğretim müfettişlerinin ise olumlu görüşe sahip oldukları görülmüştür. 2. Öğretmenlerin, öğretim programları hakkındaki görüşlerinin, cinsiyet değişkeni açısından anlamlı farklılık gösterdiği, kadın öğretmenlerin öğretim programlarına planlama ve hazırlık boyutunda erkek öğretmenlere göre daha olumlu baktıkları görülmüştür. 3. Yaş değişkeni açısından, 20?30 yaş arası sınıf öğretmenlerinin ölçme değerlendirme boyutunda 31?40 arası yaşa sahip öğretmenlere göre daha olumlu görüşte oldukları görülmüştür. 4. Kıdem değişkeni açısından, 5 Yıl ve altı kıdeme sahip sınıf öğretmenlerinin ölçme-değerlendirme boyutunda diğer öğretmenlere göre daha olumlu görüşte oldukları görülmüştür. 5. Mezun olunan okul değişkeni açısından sınıf öğretmenlerinin, Eğitim Fakültesi ile Eğitim Yüksek Okulu ve Eğitim Enstitüsü mezunu öğretmenlerin Fen Edebiyat ve başka fakültelerden mezun olan öğretmenlere göre öğretim programlarının uygulama boyutunda daha olumlu düşünceye sahip oldukları görülmüştür. III 6. Özel ilköğretim okullarında çalışan sınıf öğretmenlerinin öğretim programlarının bütün boyutlarında devlet okullarında çalışan sınıf öğretmenlerine göre daha olumlu görüşte oldukları görülmüştür. 7. Sınıf öğretmenlerinin görev yaptıkları yerleşim birimi değişkeni açısından kasabada çalışan sınıf öğretmenlerinin, il ve ilçe merkezlerinde görev yapan öğretmenlere göre öğretim programlarının planlama ve hazırlık boyutunda daha olumlu görüşe sahip oldukları görülmüştür. 8. İlköğretim müfettişlerinin öğretim programları hakkındaki genel görüşlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ayrıca öğretim programlarının planlama ve hazırlık ile uygulama ve içerik boyutlarında olumlu görüşe sahip olan ilköğretim müfettişlerinin, programların ölçme değerlendirme boyutunda kısmen olumlu görüşe sahip oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The basic factors of training system are education programmes, teachers and students. While training programmes represent expected targets, the students represent aimed mass. In order to catch the targets, a training programme must be accepted by the teachers who practice it and by the education supervisors who control the practice of programme and also it must be interpreted and understood by the teacher and the teaching supervisors. On the other hand, the most successful teaching programme which is designed perfectly can not catch the success. For this reason, especially elementary teachers? opinions and advises on education programme carry an important role which give direction to teaching programme to catch its target. In this study, the views and thoughts of 1-5 elementary teachers who practice programme and the elementary education supervisorswho check the practices of programme about the programme which is put into practice newly on the whole country in 2005-2006 education- training season are examined. In the study, the descriptive research model was used. The views of 570 elementary teachers and 23 primary education supervisorswho work for Amasya city National Education Management were hold and the study data were analysed with SPSS for Windows 10.0 package programme. 75.4 percent of elementary teachers who attended the research work in the city and district centre, 15.5 percent of them work in town centre and 9.1 percent of them rk in the villages. In terms of sexes, 52.8 percent of the teachers are male, 47.2 percent of them are female. In terms of school, 96.3 percent of the schools are government school, 3.7 of them are private education schools. As general the teachers belong to 20-50 age group but 50 and over 50 age group constitute 8.8 percent of them. In terms of length of serves, while 5-20 year -group constitute the big amount of them, 21 and over 21 group constitute 30.9 percent of them. However all the primary education supervisors who attended the survey have 21 years serves length and male. In terms of age, while 26.1 percent of the primary education supervisors constitute the 41 and 51 age group, 73.9 percent of them constitute the 51 and over 51 age group. The primary education supervisors, in terms of the place of graduation, 39.1 percent of them became education supervisors as a result of courses, 60.9 percent of them became education supervisor by graduating from Education Direction and Checking Faculty at the bachelor?s degree. As result of survey; the fallowing findings are got: 1-The views about teaching programmes are analysed in dint of `planning and preparing?, `content and practicing?, `measurement and evaluation?, and as a result of this survey, it is seen generally that elementary teachers have partially positive views about programme, on he other hand; the primary education supervisorshave positive views. 2-The views of the teachers on education programme, in dint of sexes, vary on the advantage of the female and it is seen that the female teachers have more positive attitudes to the preparing and planning process of the education programme than the male teachers. 3-In terms of age factor, 20-30 age group teachers have more positive attitude than 31-41 age group teachers at the measurement and evaluation? 4-In terms of length of serves factor, 5 and bellow 5 year serves-teachers have more positive attitudes than the rest of the teachers at the factor of `measurement and evaluation? 5- In terms of school which is graduating from, the primary school teachers who graduated from Faculty of Education and Institute of Education have more positive attitudes than the elementary teachers who graduated from Faculty of Art and Science and the other faculty. 6-In terms of Private Education School, the teachers who work in private school, have more positive attitudes than the teachers who work in government school at the all sides of education. 7- In the terms of place where the elementary teachers work, the teachers who work in town and village have more positive attitude towards the planning and programming process of education programme than the teacher who work in city and district centre do. 8- In the general view of Primary Education Supervisors? Teaching Programmes, there is not a distinctive different as statistical. Moreover, It is seen that while Primary Education Supervisors have more positive attitudes on `planning and preparing process?, `practicing and content? parts, they have partially positive attitudes on `measurement and evaluation?.