Boşanmanın sosyolojik ve psikolojik nedenleri ve boşanmanın ortaya çıkardığı sonuçlar (Niğde ili örneği)
Sociological and psychological reasons of divorce and results revealed by divorce
  1. Tez No: 209327
  2. Yazar: IŞIK KESKİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bosanma, Evlilik, Sosyolojik Nedenler, Psikolojik Nedenler, Dıvorce, marriage, socıologıcal reasons, psychologıcal reasons
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Evlilik topluma ve kisiye yarar saglayan bir müessese, sosyal bir olgudur. Aile es ve çocuklardan meydana gelen toplumun en küçük parçası olmakla toplumun olusumunda büyük öneme haizdir. Dolayısıyla aileyi meydana getiren kisilerin egitimi, ögretimi aynı zamanda toplumun karakterini ortaya koyacaktır. Bosanma, iste bu toplumun en küçük; ancak giderek tüm toplumu olusturacak çekirdegi niteligindeki ailenin içerisinde meydana gelen sorunun sonucu olarak karsımıza çıkmaktadır. Bu anlamda bosanma konusu toplumsal sorun olup, aile hukukunda en çok tartısılan, kamuoyunun ilgisini çeken, incelenmesinde süphesiz büyük yararı olacagı bir konudur. Bu çalısmada, ?Nigde ilindeki Bosanmanın Sosyolojik-Psikolojik Nedenleri ve Bosanmanın Ortaya Çıkardıgı Sonuçlar? hazırlanan 11 soruluk görüsme soruları ile yüz yüze görüsme yöntemi kullanılarak arastırılmıstır. Bosanmıs 15 kadın 10 erek toplam 25 kisi üzerinde yapılan görüsmelere göre bosanma davasını en çok açanların kadınlar oldugu görülmektedir. Bu yüzden arastırmada 15 kadın ile görüsülmüstür. Arastırmaya aynı tür davalar alınmamıstır. Nigde ilinde bosanmanın nedenlerine bakıldıgında ilk sırayı geçimsizlik nedeni ile bosanma almaktadır. Kadınlarda bosanma yası 20 ile 30 yas arası iken, erkeklerde bosanma yas aralıgı 25- 35 arası olarak bulunmustur. Nigde ilindeki evlilik yılına göre bosanma sayısına balkıdıgın da bosanmanın en çok evliligin ilk 5 yılı içinde oldugu görülmektedir. Çocuk sayısı eslerde bosanmaya engel olmamıstır. Bosanan çiftlerin genelde üniversite bitirmemis kisiler oldugu belirlenmistir. Ayrıca ailede bosanan kisinin olmasının bosanma ya bir etkisi bulunamamıstır. Evlilik türünün yine bosanmada bir etkisi görülmemistir. Nigde ilindeki bosanma davaları incelenip görüsme yapıldıgında kadınların siddete ve hakarete maruz kaldıgı görülmektedir. Yıllara göre giderek artan bosanma sayısın engellemek amacıyla; çıkan sonuçtan hareketle Nigde ilinde bosanmayı önlemek için bazı illerde yapılan; evlilik öncesi iletisim seminerleri verilebilir, evlilik öncesi danısma ve aile danısma merkezleri ile kadın konuk evleri kurulabilir.
Özet (Çeviri)
Marriage is a social fact and an institution which gains advantages both to individual and society.Family, as the smallest part of society by being composed o a husband , a wife and children, is very important in the formation of society.Accordingly, education of the family members will also display the character of the society. Divorce has been arisen in the family which is the smallest part of the society but at the same time the core of the society. In this context, divorce,the mostly discussed subject in family law and is grabbed in public opinion, is a social issue and it is undoubtedly beneficial to be analysed. In this study, sociological and psychological reasons of divorce and results revealed by divorce in Nigde has been searched by using face-to-face discussion method with interview questions of eleven.According to these interviews done with 25 people (15 men and 10 women ),it has been seen that people who has been sueing for divorce are mostly the women.Because of this,it has been interwiewed with 15 women.Homogeneous divorce cases hasn?t been included to the study.When we look at the reasons of divorce in Nigde, incompatibility is in the front rank.While the age of divorce is between 20 and 30 in women it is between25 and 35 in men.When we look at the number of divorce according to the year of marriage, people has been divorced mostly in the first 5 years of the marriage. The number of children hasn?t inhibited the divorces. The divorced couples are generally the people who are not university graduates. Besides any effect of a divorced person in the family couldn?t be confirmed in the decision of divorce.Also the type of marriage has no effect in decision Of divorce .When the divorce cases in Nigde has been searched it has been seen that women have been insulted and faced with violence . By the purpose of averting the number of divorces increasing year by year,and preventing the divorce in Nigde,some pre-marriage communication seminars can be arranged (as it is done in some cities) and pre marriage information centers , family information centers can be arranged and women guest houses can be constructed.