Devletin vergi alacağının ortadan kalkması ve vergi aflarının mükellefler üzerinde etkisinin tespitine ilişkin bir araştırma
A research about the determination of the effect of the states tax credits disappearing and tax forgiveness
- Tez No: 209355
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEKİ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi Alacagı, Vergi Alacagının Ortadan Kalkması, Vergi Affı, Vergi Affının Etkileri, Tax Credit
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Günümüzde devletin faaliyetlerini sürdürebilmesi, kamu hizmetlerini yerine getirebilmesi için, basvurdugu kaynakların en önemlisi kuskusuz vergilerdir. Anayasamızda da, ülke sınırları içinde yasayan ve kamu hizmetlerinden yararlanan tüm gerçek ve tüzel kisilerin, kamu hizmetlerinin finansmanı için, vergi ödemekle yükümlü oldukları dolayısıyla vergi iliskisinin bir parçası oldukları belirtilmistir. Vergi iliskisinde, devletin kamu hizmetlerinden yararlanan bu kisiler üzerinde vergi alacagı dogmaktadır. Devletin bu vergi alacagı, dogal olarak yükümlü olan bu kisilerin vergi borçlarını ödemeleriyle ortadan kalkmaktadır. Ancak, bazı durumlarda yükümlüler vergi borçlarını ödemeseler dahi devlet, bazen kendi yetersizliginden kaynaklanan ve mükellef aleyhine olumsuz sonuçlanan uygulamaların etkisini azaltmak, bazen deprem, sel, yangın gibi dogal afetlerden zarar gören mükelleflere kolaylık saglamak, bazen de sırf politik sebeplere dayanarak vergi alacagından vazgeçebilmektedir. Vergi alacagının zamanasımı, terkin, vergi affı gibi dogal olmayan nedenlerle ortadan kalkması, Türkiye gibi gelismekte olan ve en önemli gelir kaynagını vergilerin olusturdugu bir ülke için, üzerinde durulması gereken önemli bir konu olarak karsımıza çıkmaktadır. Bu bakımdan tez çalısmasında devletin vergi alacagını ortadan kaldıran bu nedenlerin ayrıntılı bir sekilde açıklanması amaçlanmıstır. Bununla birlikte, devletin vergi alacagını ortadan kaldıran nedenlerden biri olan vergi afları, devletin tek taraflı olarak vergi alacagından vazgeçmesi, genel olarak politik nedenlere dayanması ve özel bir kanunla yürürlüge girmesi gibi yönleriyle zamanasımı ve terkinden farklı olması sebebiyle ayrı bir bölüm halinde açıklanmaya çalısılmıstır. Diger taraftan, vergi aflarının mükellefler üzerinde yarattıgı olumlu ve olumsuz etkilerin tespitine yönelik olarak, mükelleflerin demografik özellikleri bakımından vergi aflarının nedenlerine, vergi aflarıyla ilgili görüslere, vergi aflarının basarılı olabilmesi için yapılması gereken uygulamalara ve vergi aflarının etkileriyle ilgili yargılara katılma düzeyleri arasında farklılıkların arastırılması da amaçlanmıstır. Tez çalısmasının bu amaçları dogrultusunda olusturulan arastırma hipotezleri, t-testi (Independent-Samples T Test), tek yönlü varyans (One-Way ANOVA) testi ve Tukey testi aracılıgıyla test edilmis, anketin degerlendirilmesi ve ortaya konan sonuçlarla da vergi sistemine iliskin öneriler sunulmaya çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Doubtless, to execute it?s functions and public services, the sources which the state mostly applied are taxes. It is stated in our constitution that for the finance of public services, all people who live within the country borders and benefit from the facility of the country are obliged to pay taxes, accordingly they are a part of tax relation. At the tax relation, the tax credit comes out from these people who benefit from public services. This state?s tax credit disappear by these people?s who are naturally obligator, paying their tax owes. But, in some cases, although the obligators don?t pay their tax owes,, sometimes to decrease the effect of the applications which result from state?s own deficiency and against tax-payer, sometimes to provide convenience to the tax-payers who suffered from acts of God such as earthquake, flood, fire and sometimes solely leaning upon political reasons, state may abdicate from it?s tax credit. Tax credit?s disappearing by the reasons which are not natural such as lapse of time, cancellation, tax forgivensess come accross us as a topic which should be emphasized for a country like Turkey which is a developing country and it?s the most important income is consisted of taxes. In this regard, in thesis study, the detailed the explanation of these reasons which terminate the state?s tax credit has been aimed. Besides, as tax forgiveness which is one of the reasons terminating the state?s tax credit by it?s features such as state?s abdicating unilateraly it?s tax credit, generally, leaning on political reasons and coming into effect by a special law is different from lapse of time and cancellation, tax forgiveness has been tried to be explained as a separate part. On the other hand, for the determination of positive and negative effects of the tax forgivenesses on tax payers, the reasons of tax forgivenesses in means of tax payers? demographic features, the thoughts about tax forgivenesses, the applications which are needed to be done for tax forgivenesses? being successful and the differences among the agreement to the thoughts related to effects of the tax forgivenesses have been aimed to be researched. Research hypothesises which have been formed in the direction of the thesis study?s these aims have been tested by ttest (Independent-Samples T Test), one way variance (One-Way ANOVA) test and Tukey test and by the results which have been come out, the proposals related to tax system have been aimed to be presented.