Frederic Bastiat'nın siyaset felsefesi ve devlet anlayışı
The political philosophy of Frederic Bastiat and his understanding of government
  1. Tez No: 209515
  2. Yazar: BUĞRA KALKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BELMA TOKUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyal Hizmetler, Political Science, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Politik iktisat, siyasî felsefe, devlet, serbest ticaret, Fransız Devrimi, Political economy, political philosophy, government, free trade, French Revolution
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu tezin temel amacı, bir 19. yüzyıl filozofu olan Frederic Bastiat'nın siyaset felsefesini ve devlet fikrini liberal siyaset geleneği içinde tartışarak, onu Türk siyaset ve sosyal bilimler literatürüne tanıtmaktır. Çalışma beş bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde Frederic Bastiat'nın hayatını ve fikirlerini şekillendiren tarihi ve siyasi olaylar incelenmiş ve Bastiat'nın hayatı anlatılmıştır. İkinci bölümde, Bastiat'nın yazılarının felsefi arka planı incelenerek, onun etkilendiği felsefî gelenek tespit edilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölüm, bir serbets ticaret savunucusu olan Bastiat'nın serbest ticaret üzerine düşüncelerine ayrılmıştır. Dördüncü bölümde Bastiat'nın yazıları sistematik bir şekilde konulara ayrılarak siyaset felsefesi üzerine düşünceleri tahlil edilemez. Son bölümde, Bastiat'nın ideal devlet anlayışı ve Bastiat'nın devlet üzerine düşüncelerinin modern liberteryen devlet anlayışıla olan ilişkisi açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Basic aim of this thesis is to the 19th century philosoher introduce Frederic Bastiat?s deas to the Turkish politics and social sciences by diebating on his political philosophy and the idea of state in the classical liberal tradition. The study is divided into five chapters. In the first the historical and potical events which influenced Frederic Bastiat?s life and thoughts were examined and the life of Bastiat is given. In the second chapter Bastiat?s writtings? philosophical back ground were examined to try to determine what philosophical tradition he was in. The third chapter is resevered to Bastiat?s ideas on free trade. In the forth chapter Bastiat?s ideas on political philosophy is explained by dividing systematicly his writings into sub-subjects. In the last chapter Bastiat?s ideal state model and the connection between Bastiat?s ideas and the modern liberterian ideas of state is examined.