İlköğretim t.c. Inkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretimide dramanın akademik başarıya ve tutuma etkisi
Contribution of drama management to learning during teaching Turkey Republic's and Atatürk's politicial doctirine in the elemantary education
  1. Tez No: 210352
  2. Yazar: AYŞE DEMİREL ERDİL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TALİP TUZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Drama, Drama in Education, Creative Drama, Lesson of Turkey Rebublic?s History of Revolution and Atatürk?s Politicial Doctrine
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu arastırma ilköğretim Türkiye Cumhuriyeti ?nkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi, Kurtulus Savası ünitesi Hazırlık Dönemi konularında drama yönteminin öğrenmeye katkısını incelemek amacıyla yapılmıstır. Arastırmada dramanın öğrenmeye katkısını saptayabilmek için basarı testi ve tutum puanları kullanılmıstır. Arastırma 2006?2007 eğitim ve öğretim yılında ?zmir ili Buca ?lçesi Çamlık ?lköğretim Okulu 8/A ve 8/B sınıfındaki 46 öğrenci ile gerçeklesmistir. Arastırmanın kapsamındaki konular arastırma sürecinde kontrol grubunu olusturan 23 öğrenciye geleneksel yöntemler ile deney grubunu olusturan 23 öğrenciye ise drama tekniği ile anlatılmıstır. Uygulama 15 is günü devam etmistir. Veriler uygulamanın basında ve sonunda uygulanan basarı testi ve tutum ölçeklerinden elde edilmistir. Arastırma kapsamında toplanan verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıstır. Arastırma sonrasında geleneksel yöntemlerle dersin anlatıldığı kontrol grubu ve drama yöntemiyle dersin anlatıldığı deney grubu son test puanları arasında anlamlı bir fark olduğu ortaya çıkmıstır. Kontrol grubu ve deney grubu uygulama sonrası tutumlarında anlamlı bir fark olduğu saptanmıstır. Elde edilen bulgular sonucunda Türkiye Cumhuriyeti ?nkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi Kurtulus Savası Ünitesi Hazırlık Dönemi konularının öğretiminde drama yönteminin etkili olduğu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
This reserarch is conducted with the aim to investigate the contribution of drama management to learning the topics of the Preparatory Period of the Unite about the Turkish War of Indepence in the elemantary education lesson Turkey Rebublic?s History of Revolution and Atatürk?s Politicial Doctrine. In order to determine the contribution of drama to learning, in this research success tests and attitude points are used. The research is conducted with 46 pupils of the classes 8/A and 8/B of the Camlık Elementary Education School of the District Buca of the Province ?zmir during the education year 2006? 2007. The topics covered by the research are thought in the research duration to 23 pupils, who are representing the control group, using the traditional method and to 23 pupils, who are representing the test group, using the drama technique. The application continued 15 business days. The data are obtained from the success tests and attitudes scales applied at the beginning and end of the application. For the analysis of the data collected under the excent of the research, the SPSS package program is used. After the research, a significant difference came out between the last test points of the control group being thought the lesson using the traditional method and the test group being thought the lesson using the drama methods. It is determined, that there is a significant difference in the attitude of the control group and test group after the research. In result of the findins obtained, it is concluded, that drama management is effektive in teaching of the Preparatory Period of the Unite About the Turkish War of Indepence of the elemantary education lesson Turkey Republic?s History of Revolution and Atatürk?s Political Doctrine.