Küreselleşme sürecinde ulus devlet ve sermaye ilişkisi
Relationship between the nation state and the capital of the process of globalization
  1. Tez No: 342374
  2. Yazar: MERVE YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ONAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus Devlet, Gelişmekte Olan Ülkeler, Çok Uluslu Şirketler, Uluslar Arası Kuruluşlar, Sivil Toplum Örgütleri, Nation-State, Developing Countries, Multi Natıonal Companies, International Organizations, Non-Governmental Organızations
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada, etkileri Sovyetler Birliği?nin dağılması ile artış gösteren küreselleşme kavramı ve bu kavramla ortaya çıkan kuruluşların, ulus devlet ve gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkileri incelenmiştir.Bu süreçte ortaya çıkan kurum ve kuruluşlar, özellikle çok uluslu şirketler küresel bir fenomen olarak kendisini göstermektedir. Küreselleşme süreci, toplumlara daha iyi bir yaşam standardı, insan haklarında gelişme ve demokrasi açılımı getirmesinin yanı sıra, özellikle gelişmekte olan ülkeler üzerindeki olumsuz etkileri barındırması bu sürecin çok boyutlu olarak algılanmasına sebep olmuştur. Bu karmaşık süreçte ulus devletin yapı ve işlevi tartışma konusu olmuştur. Bu çalışmada, küreselleşme kavramı ve beraberinde ortaya çıkan etmenlerin, ulus devlet üzerindeki etkileri incelemeye alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this case, the effects of the disintegration of the Soviet Union increased with the concept of globalization and emerging organizations this concept of thenation state and its effects on developing countries are examined. In this process, the emerging institutions and organizations, especially multinational companies, shows itself as a global phenomenon. The process of globalization, societies, a better standard of living, , development and democracy in human rights, as well as the performance by expansion, especially in developing countries, the perception of negative effects on the host that has led to a multi-dimensional process.The structure and function of this complex process, the nation-state has been the subject of discussion. This study, along with the concept of globalization and the resulting factors, their impact on the nation-state were analyzed.