Uluslararası para fonu'nun gelişmekte olan ülkelerde uyguladığı politikaların kriz yaratıcı etkisi ve kriz sonrası politikaların sosyo-ekonomik analizi
Creating crisis effect of international monetary fund's policies applicated in the developing countries and socia-economic analysis of the policies after crisis
- Tez No: 210451
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET HACIİBRAHİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Para Sistemi, Uluslararası Para Fonu (IMF), Gelişmekte Olan Ülkeler, Finansal Krizler, Finansal KrizleriAçıklamaya Yönelik Modeller, İktisadi İstikrar Tedbirleri, International Monetary System, International Monetary Fund(IMF), Developing Countries, Financial Crisis, Models Explaining the FinancialCrisis, Economical Stability Precoutions
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 384
Özet
Uluslararası Para Fonu'nun Gelişmekte Olan Ülkelerde uyguladığı politikaların kriz yaratıcı etkisi ve kriz sonrası politikaların sosyo-ekonomik analizi konulu bu tezde öncelikle Uluslararası Para Sisteminin tarihsel gelişimi ve bu süreç içerisinde faaliyet gösteren Bretton Woods Sistemi ile kreditör ve politika uygulatıcısı kurum konumunda olan Uluslararası Para Fonu ve özellikle Gelişmekte Olan Ülkelerde yaşanan finansal kriz kavramı ele alınmıştır.1990'lı yılların başından itibaren finansal kriz yaşamış Gelişmekte Olan Ülkelerin (Güneydoğu Asya ülkeleri, Latin Amerika ülkeleri, Rusya ve Türkiye) Uluslararası Para Fonu ile olan ilişkileri, fon'un faaliyetleri ile söz konusu ülkelere sağladığı mali imkanlar ve önerdiği politikalar irdelenmiştir.Çalışma içerisinde ele alınan finansal kriz kavramı çerçevesinde, finansal krizlerin dayanak noktaları, türleri ve bu türleri açıklamaya yönelik modeller ile finansal krizlerin gelişim süreci ve yayılma etkisi ele alınmıştır. Yine bu bağlamda krizlerin yayılmasını önlemek amacıyla IMF tarafından geçekleştirilen çalışmalara ve diğer yaklaşımlara değinilmiştir. Ele alınan ülkelerin, ekonomik geçmişleri, finansal kriz süreçleri ve bu süreçten kurtulmak maksadıyla uygulamış oldukları IMF destekli iktisadi istikrar tedbirleri incelenerek kriz dönemi ve sonrasında meydana gelen ekonomik ve sosyal gelişmelere yer verilmiştir.Ayrıca, Uluslararası Para Fonu'nun Gelişmekte Olan Ülkelerde uygulamaya koyduğu politikaların ülkeler üzerinde meydana getirdiği sosyo-ekonomik etkiler hakkında çalışmanın kapsamı dahilinde değerlendirmelerde bulunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis about creating crisis effect of international monetary fund's policies applicated in the developing countries and socio-economic analysis of the policies after crisis, firstly historical process of international monetary system and Bretton Woods System activating in this process and international monetary fund accepted as a creditor and policy applier foundation ,and especially the financial crisis concept living in the developing countries have been studied.The relationship of developing countries which have lived financial crisis since 1990s (The Countries in South East Asia ,Latin America's Countries,Russia and Turkey) with international monetary fund, the activities of the foundation and provided financial opportunities for mentioned countries and suggested policies have been inspected.In the frame of financial crisis examined in the study, basis of financial crisises, their variations and models related to these variations, the progress period of financial crisis and their spreading effect have been examined.Again , as related to that, the studies made by IMF in the aim of preventing the spreading of crisis and other approaches have been mentioned.After examining economical pasts, process of financial crisis of the countries mentioned in the study and economical stability precoutions ,which is applied to escape from that process, supported.In addition , in the extention of the study has been tried to evaluate about socio-economıc effects that the policies of international monetary fund applied on developing countries.