Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretmenlik bölümleri birinci öğretim son sınıf öğrencilerinin saldırganlık türleri
Types of aggression among the senior undergraduate students in teaching departments in Abant İzzet Baysal University
  1. Tez No: 211304
  2. Yazar: NAZİF KUTAY ERDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Ögretmenlik Bölümleri, Ögretmen
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
2005-2006 Egitim ve ögretim yılında ABÜ' de çesitli bölümlerin son sınıflarında okuyan ögretmen adaylarının hangi saldırganlık türünü sergiledigini bulmak, saldırganlık türlerini çesitli parametrelere göre karsılastırmak, eger varsa saldırgan davranısların neden olustugunu tespit etmeye çalısmak arastırmanın amacını olusturmaktadır. Arastırmaya 2005-2006 egitim ve ögretim yılında ABÜ' de son sınıf ve birinci ögretim olan ögretmenlik bölümlerinden üniversiteyi özel yetenek sınavı ile kazanan Beden Egitimi Ögretmenligi, Resim-s Ögretmenligi ve Müzik Ögretmenligi bölümleri ile üniversiteyi ÖSS ile kazanan ngilizce Ögretmenligi, Türkçe Ögretmenligi ve Matematik Ögretmenligi bölümleri katılmıstır. Arastırmada, saldırganlık türlerini belirlemek için pek lter Kiper tarafından gelistirilen bir envanter kullanılmıstır. Envanter üç alt teste ayrılmıstır: Envanter de yer alan bu testler sırasıyla yıkıcı saldırganlık, atılganlık ve edilen saldırganlık alt testleridir. Ayrıca arastırmacı tarafından hazırlanan ve alanında uzman kisilerce incelenen, 15 sorudan olusan bir kisisel bilgi formu hazırlanmıstır. Bu formdaki sorular cinsiyet, yasanılan sehir, okunmakta olan bölüm, sosyo-ekonomik düzey (SED), spor yapıp yapmama, çevre, ana-baba tutumları gibi ögretmen adayları hakkındaki bilgileri toplamaya yöneliktir. Arastırmadan elde edilen sonuçlara göre saldırganlık alt boyutları ile iliskilendirilemeyen alt problemler; bölümler arasındaki farklılıklar, ögretmen adaylarının yetistikleri yer arasındaki farklılıklar, ailenin aylık gelir düzeyi, bireyin tekrar ÖSS' ye girse aynı üniversiteyi seçip seçmeyecegi ve gelecek kaygısı olarak saptanmıstır. Arastırma sonuçlarına göre genel olarak tüm ögretmen adayları atılgan davranıslar sergilemektedir. Özel yetenek sınavı ile üniversiteye giren adayların ÖSS tercihi ile üniversiteye giren adaylara göre daha atılgan oldukları bulunmustur. Erkek adaylar, bayan adaylara göre yıkıcı saldırgan davranıslar göstermektedir. Anne ve babalarının egitim düzeyi yüksek olan adayların yıkıcı saldırgan davranıslar gösterdigi bulunmustur. Spor yapmayan adayların yıkıcı saldırgan ve spor yapan adayların atılgan oldugu belirlenmistir. Tekrar ÖSS' ye girse okudugu bölümü seçmeyecek adayların yıkıcı ve edilgen saldırganlık türünü benimsedikleri bulunmustur. Anne ve babalarınca otoriter tarz ile yetistirilen adayların yıkıcı saldırgan ve anne babaları demokrat yetistirme tarzını benimsemis adayların ise atılgan davranıslar sergiledikleri belirlenmistir. Elde edilen bu sonuçlar göz önünde bulundurularak var olan durum ve bundan sonra yapılacak olan çalısmalar ile ilgili önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
In this survey, it is aimed to investigate the effect of the informing program prepared about individuals with mental retardation on the attitudes of normal children who continue (preschool) kindergarten towards peers with mental retardation. This survey is an experimental study which has ?pretest- posttest? with a control group and its dependent variable is the attitudes of normal children who continue kindergarten towards peers with mental retardation, the independent variable is the informing program which is about the mentally retarded peers for the children who continue kindergarten. Exemplification of the survey is formed of 36 kindergarten student who are chosen by neutral appointment as being in the experiment and control group. To the students in the experiment group, a program has been applied for three days in a week which consists of total 10 sessions and each session has been about 20 minutes. No informing has been done to the students in the control group about the students with mental retardation. Informing program has been arranged as including the presentation of the information which is about the individuals with mental retardation, telling stories, simulations, joining of a guest speaker, performing of video recording and group discussion techniques. In the survey as a data collecting mean Effectiveness choice form and adjective list measure has been used. They were improved by Siperstein (1980) and their translation to Turkish and validity and reliability studies of their forms were done by Çiftçi (1997 ). In this survey, collected data has been analyzed by using SPSS 10.0 for windows (statistical Package for Social Sciences). For the repeated measures double sided variance, Mann-Whidney U test, T test has been used in data analyzing. Informing program has constituted a meaningful difference between the attitudes of the kindergarten students (experiment group) and the students who has not attended informing program ( control group) towards mentally retarded students. The gender of the normally growing students towards the students with mental retardation has not resulted in any meaningful difference.